"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,1901 %0.22
47,1146 %0.08
4.335,04 % 1,20
4.697.885 %2.194
İşçi Haber Dünya Fransa’da kamu maliyesi kurumunda intihar alarmı: Altı ayda 13 ölüm, 8 girişim!

Fransa’da kamu maliyesi kurumunda intihar alarmı: Altı ayda 13 ölüm, 8 girişim!

Fransa’da Kamu Maliyesi Genel Müdürlüğü’nde (DGFiP) görevli personel arasında 2025 yılının ilk altı ayında yaşanan intiharlar dikkat çekiyor. 1 Ocak’tan bu yana kurum bünyesinde çalışan 13 kişi hayatına son verirken, 8 kişi de intihar girişiminde bulundu. Le Monde gazetesinin Salı günü yayımladığı habere göre, son vakanın da aynı gün yaşanmasıyla rakam daha da arttı.

Okunma Süresi: 2 dk

Yaklaşık 94 bin çalışana sahip olan DGFiP’nin müdürü Amélie Verdier, yaşananları “topluluğumuzu derinden sarsan dramlar” olarak nitelendirdi. Verdier, bu durumun göz ardı edilemeyeceğini vurgularken, “endişe verici rakamlar” diyerek konunun ciddiyetine dikkat çekti.

Aslında DGFiP’de bu tür vakalar geçmişte de yaşanmıştı. 2012 yılı, 19 intihar vakasıyla kurum açısından en karanlık dönemlerden biri olmuştu. Son yıllarda bu rakam yıllık 6 ila 12 arasında seyrederken; 2023’te 11, 2024’te ise 9 vaka kayıtlara geçti. Ancak 2025 yılında henüz yılın ortasında ulaşılan sayı, tüm bu yılların üzerine çıkmış durumda.

Uzmanlardan çarpıcı uyarı: İntihar çok faktörlü bir olgu

Lille Üniversite Hastanesi’nden ulusal referans psikiyatrist Dr. François Ducrot, çalışma koşulları ile intihar arasında doğrudan bir bağ kurmanın kolay olmadığını belirtti. Ducrot, “İntihar biyolojik, çevresel, ailevi ve psikososyal pek çok faktörün etkisiyle gerçekleşir,” açıklamasını yaptı. Ancak iş ortamındaki stres faktörlerinin, intihar davranışını tetikleyebileceğini de sözlerine ekledi.

İlk ölüm 10 Ocak’ta gerçekleşti

Yılın ilk vakası 10 Ocak’ta yaşandı. Seine-Saint-Denis bölgesindeki Saint-Denis Kamu Maliyesi merkezine gelen çalışanlar, binanın giriş holünde genç bir müfettişi asılmış halde buldu. Hayatını kaybeden çalışanın henüz 30 yaşına bile gelmediği bildirildi.

Sendikalar, sadece iş yerinde değil, tüm intihar vakalarının sistematik şekilde incelenmesini talep ediyor. Amaçlarının, yalnızca nedenleri anlamak değil, aynı zamanda çözüm üretmek olduğunu ifade ediyorlar. Şubat ayında gerçekleştirilen kurum içi ankette, çalışanların yüzde 60’ı DGFiP’in yanlış yönde ilerlediğini düşündüklerini belirtirken, üçte biri stres düzeyini “çok yüksek” olarak tanımladı.

Ekonomi Bakanı Éric Lombard ise, Ulusal Meclis Maliye Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, yaşananların organizasyonel ya da yönetsel nedenlerden kaynaklandığını düşünmediğini dile getirdi. Ancak bu açıklama, sendikalar ve çalışanlar arasında tepkilere yol açtı.

Son 15 yılda 32 bin kadro eksildi

DGFiP, 2008 yılında gerçekleştirilen kurumsal birleşmeden bu yana yaklaşık 32 bin personel kaybetti. 2024 yılı sonunda kurumda 93 bin 800 kişi görev yaparken, bunlardan 4 bin 360’ı sözleşmeli personeldi. Bu sayılarla DGFiP, kamu sektöründe en çok kadro azaltımı yapılan kurumlardan biri konumunda bulunuyor.

Kaynak: Haber Global