"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Dünya Kosmos 482 uzay çöpü nedir? 50 yıl sonra dünya atmosferine girecek!

Kosmos 482 uzay çöpü nedir? 50 yıl sonra dünya atmosferine girecek!

Yarım asırlık Kosmos 482, Sovyetler Birliği’nin 1972’de Venüs’e gönderdiği ancak arızalanarak yörüngede mahsur kalan uzay aracının bir parçasıdır. Uzmanlar, bu hafta içerisinde atmosferimize gireceğini ve nereye düşeceğinin ise tahmin edilemeyeceğini belirtiyor. Ancak düşük riskle bu uzay çöpünün okyanuslara düşmesi bekleniyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Yaklaşık 50 yıl önce Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan bir uzay aracının parçası, bu hafta Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Kosmos 482 olarak bilinen uzay çöpü hakkında hala pek çok belirsizlik mevcut. Ancak uzmanlar, cismin 10 Mayıs civarında atmosferi yeniden gireceğini öngörüyor.

Kosmos 482’nin Hikayesi

Kosmos 482, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e iniş yapacak bir kapsül olarak tasarlanmıştı. Ancak kalkış sırasında yaşanan arıza nedeniyle görevini tamamlayamayarak Dünya yörüngesinde mahsur kaldı. Şu anda yeniden Dünya atmosferine girmesi beklenen parça, bu aracın ısıya dayanıklı ağır iniş kapsülü. Venüs’ün aşırı yoğun atmosferine uygun olarak tasarlanmış olan bu kapsül, Dünya atmosferinde de sağlam yapısıyla zarar görmeden yere inebilecek dayanıklılığa sahip olabilir.

Uzmanlar, Kosmos 482'nin atmosfere girmesinin büyük ihtimalle bu hafta içinde olacağını tahmin ediyor. Kosmos 482'nin ne kısmının yeryüzüne düşeceği ise henüz kesinleşmiş değil. Ancak bazı araştırmacılar, bu cismin Venüs’teki iniş için özel olarak tasarlanmış kapsül olduğunu düşünüyor. Dünya atmosferine girmesiyle birlikte, geleneksel uzay çöpünün aksine, ısı kalkanı sayesinde parçalanmadan yeryüzüne ulaşma ihtimali mevcut.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astrofizikçi Dr. Jonathan McDowell, yaptığı açıklamada, “Risk çok düşük, endişe edilecek bir durum yok. Ama kafanıza düşmesini de istemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Kosmos 482 Nerelere Düşebilir?

Tam olarak nereye düşeceği bilinmiyor. Ancak uzmanlar, Kosmos 482'nin 52 derece kuzey ile 52 derece güney enlemleri arasında bir yere düşmesini bekliyorlar. Bu geniş bölge, Afrika, Güney Amerika, Avustralya, ABD, Avrupa'nın güney kısımları, Asya'nın bazı bölgeleri ve okyanusları kapsıyor. Dünya’nın %70'inin suyla kaplı olduğu göz önüne alındığında, okyanusa düşme ihtimali daha yüksek. Kara parçasına düşse bile, insanlara zarar verme riski oldukça düşük.

Kosmos 482’nin Tarihi

Kosmos 482, Sovyetler Birliği’nin uzay araştırmaları tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. 1972’de Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan bu uzay aracı, görevini tamamlayamadan Dünya yörüngesinde kaldı. Uzay araçları için kullanılan en dayanıklı malzemelerden biri olan ısı kalkanıyla donatılmış olan bu kapsül, uzun yıllar boyunca yörüngede kalmasına rağmen hâlâ Dünya atmosferine girmeye hazırlanmaktadır.