Ülkemizde üniversite mezunlarının işsizlik sorunu çığ gibi büyürken 3546 İçişleri Bakanlığı yedek personelleri de KPSS'nin ardından işsizlikle mücadele ederken gelecek kaygısı altında ezilmeye devam ediyor. Uzun süredir yedeklerde bekleyen İçişleri Bakanlığı personelleri atamaların yetersiz olduğunu ifade ederken mesleklerini icra etmek için binlerce personelin atama beklediğini söylüyor. 

İki yılda bir yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına binlerce yüz binlerce yeni mezun ya da işsiz vatandaş sağlıyor. Günden güne artarak büyüyen işsizlik sorunu yüzünden mesleklerini icra etmekte zorlanan vatandaşlar bölümlerinde istihdam sağlanmasını ve atama sayısının artırılmasını talep ediyor.

MEB'de "görevde yükselme" atama sonuçları açıklandı MEB'de "görevde yükselme" atama sonuçları açıklandı

3546 İçişleri Bakanlığı yedek personelleri alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan 3546 İçişleri Bakanlığı yedek personelleri atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

İçişleri Bakanlığı sözleşmeli yedek personelleri, ihtiyaç olması durumunda yeni alım yapılmasını değil de uzun süredir yedeklerde bekleyen personellere öncelik verilmesi ve alanlarında istihdam sağlanmasını talep ediyor.

Ek atama bekleyen yedek personeller bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve e-postalarla yaşadıkları sorunları anlatan İçişleri Bakanlığı sözleşmeli yedek personelleri mücadele etmeye devam ediyor. 

İşçi Haber ihbar hattımıza mesaj gönderen İçişleri Bakanlığı yedeklerinde bekleyen bir vatandaş şu sözlerle yetkililere seslendi: 

İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı emrinde istihdam edilmek üzere boş pozisyon unvanlarına toplam 3.546 adet personel alımı yapıldı. Bu alım sonucu yedek aday olarak belirlendi. Başvuran adaylar açısından toplam 6 ay süren devletimiz için daha da meşakkatli olan bir süreç geçirdik. Ön elemelerden, mülakatlardan ve soruşturmalardan geçtik. Devletimizin bizleri seçtiği komisyonların gözünde hizmete layık görülmüş bulunmaktayız.

Ancak 28.11.2022 tarihli kadroya geçirilme durumundan kaynaklı bizim kadrolarımız kişiselleştirildi ve bizim yedekliğimiz yandı. 28.11.2022 kanununa istinaden kadroya geçen personelin yedeklerinden atama yapılmazken. 28.11.2022 kanununda kadro almayı tercih etmeyen personelin yerine yedek ataması yapılabilir gerçeği ortaya çıktı. Aynı alımın aynı yedekleri olarak bize verilen hak geri alındı ve hak kaybına uğradık. Biz devletimize güveniyoruz.

İstihdam edileceğimiz Valilik, Kaymakamlık, Acil Çağrı Merkezi ve Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinde gerek yaptığımız kamuoyu araştırması gerek ilettiğimiz taleplere geri dönüş olarak kamuda ihtiyacın olduğunun farkındayız. Aldığımız bazı kaynaklardan yetkililerin bizler için olumlu düşündüğünü çalışma yapıldığı bilgisini aldık. Ancak resmi bir açıklama olmadığı için endişeli beklememiz devam ediyor. Biz bu ihtiyaç doğrultusunda ek atama ile haklarımızın atama ile taçlandırılmasını devlete yük değil destek olmak adına istiyoruz. Devlet büyüklerimize güvenip inanıyoruz.

3546 yedek ve aileleri devlet büyüklerimizden müjdeli haberi bekliyor. Belirtmek isterim ki daha önce 09.09.2022 tarihinde Diyanet Başkanlığı'nda yapılan 4300 Yedek ataması emsal niteliğindedir. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ile ek atama ile sevinen gençler olmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi, " Biz bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Birlikte kurduğumuz bu ülkeyi inşallah hep birlikte güzel yarınlara taşıyacağız." 

İçişleri Bakanlığı 4/B sözleşmeli personel alımı 3546 yedekleri ne istiyor?

  • Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü için alınan personel, asli kurum ve yerlerinde görevlendirilmeli, yedek olarak belirlenen kişilerin de bir an önce atamaların yapılması gerekmektedir. 
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri personelinin yıpranmasına sebep olan ve çalışma barışını bozan uygulama ve talimatlar bir an önce geri çekilmelidir. 
  • Nüfus personelinin yoğun çalışmasının karşılığı artık verilmelidir. Kurumda görevli personel tarafından yapılan iş ve işlemlerden alınan ücretlerin Emniyet Vakfı'na aktarıldığı bilinmektedir. Bu oluşan paydan Nüfus personelinin hakkını istiyoruz. Döner sermaye sistemi kurularak adil bir dağıtım ile personelin payının verilmesini talep ediyoruz. 
  • Nüfus personelinin hakkını istiyoruz. Döner sermaye sistemi kurularak adil bir dağıtım ile personelin payının verilmesini talep ediyoruz. 
  • Personelin mali, özlülük ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapılarak motivasyonu yükseltilmelidir. 
  • İşyerinin güvenliği sağlanarak sözlü veya fiziksel saldırının önüne geçilmelidir.