İnsan dışı canlıdan, bir ilk! Yaralarını iyileştirmek için... İnsan dışı canlıdan, bir ilk! Yaralarını iyileştirmek için...

Elon Musk 2016 yılında kurduğu Neuralink, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldığını belirten Neuralink, felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi için hastalar aramaya başladığını açıkladı.

Çalışmalar yaklaşık 6 yıl sürecek

İmplant, omurilik yaralanmaları nedeniyle felç geçiren hastalarda test edilecek. Firma 2016'dan beri beyne takılacak mikroçiplerle felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylere daha kaliteli bir yaşam sunmayı hedefliyor.

Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı kaydedilmişti.

Uzmanlar çiplerin herhangi bir sorun yaratmaması ve güvenli olması açısından yapılacak testlerin çok dikkatli ve geniş kapsamlı yapılması konusunda uyarılar yapıyor. Ayrıca beyin implantının güvenli olduğu kanıtlansa bile girişimin ticari kullanım için onay almasının 10 yıldan fazla sürebileceğini belirtiyorlar.