Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'de yaş şartı olmayacağını açıklamasının ardından sıranın kendi mağduriyetlerine geceğini düşünen staj ve çıraklık mağdurları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasıyla hayal kırıklığına uğradı.

Bakan Bilgin, “İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dahil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler. Dolayısıyla çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığından söz konusu sürelerdeki işe başlama tarihinin, aylığa hak kazanmada ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesine kanunen imkân bulunmamaktadır.” sözleriyle 2 milyon staj ve çıraklık mağdurununun EYT düzenlemesinden yararlanamayacağını açıklamıştı. 

Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız

Stajyer ve çıraklar kesimin mağduriyeti giderilirken diğer kesimin mağduriyeti görmezden geliniyor. Daha küçük yaşta, yaşıtları oyun oynarken ekmek parası kazanmak için çalışan staj mağdurları haklarına kavuşmak istiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999'dan önce stayjer ve çırak kaydı bulunanlar sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını karşıladıkları takdirde yaş şartı aranmadan emekli olabilmek istiyorlar.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklıklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesi kapsamından yararlanmayı istiyorlar. 

Çırak ve stajyeler SGK’ye kayıtlı iken çalıştıklarını ve Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesinin açık bir şekilde yer aldığını belirterek stajyer ve çıraklar için de borçlanma hakkı istiyor.