Geçtiğimiz aylarda EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. SGK çalışanları ET'lilerin maaşlarını hesaplayarak işlemlerini sürdürüyor. Bu gelişmelerin ardından 1999- 2000 sonrasın vatandaşların emeklilik durumu gündemde yerini koruyor. Ayrıyeten EPT, prim, yaş indirim, staj ve çıraklık hakkındaki detaylar merak konusu. Bu bağlamda son dakika gelişmeleri yakından takip ediiyor. 

5 bin prim gününü dolduran emekli olabilecek iddiası gündemde

EYT düzenlemesi yasalaşarak yürürlüğe girdi ardında milyonlarca kişi emekli oldu. Ancak çoğu emekli 5 bin prim günü sayısının kademeli olarak 5 bin 975 güne çıkarılmadığı için emeklilik hakkı elde edemedi ve tepki gösterdi. Cem Küçük canlı yayında, Ramazan Bayramı'na kadar EYT'de kademeli prim gün sayısından vazgeçileceği duyumunu paylaştı. İşte EYT'de prim gün sayısı kulisleri...

EYT'de kademeli prim gün ne demek?

EYT yasasına göre, 8 Eylül 1999 öncesinin emeklilik için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan vatandaşlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar. Ancak SSK?lılar kademeli prim gününe tabi tutuldu.

5 bin günden 5 bin 975 güne...  <br>  EYT'deki kademeli gün düzenlemesine göre, emekli olmak için prim günü 5 bin günden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkıyor. Sigorta başlangıç tarihi daha erken olanlar daha az prim gün şartı aranırken, 1999 yılında sigorta başlangıcı olanlardan 5 bin 875 gün prim yatırma şartı aranıyor.

(Görsel Memurlar.net'ten alınmıştır)

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz

EYT kademeli gün düzenlemesini baz aldığımızda, emekli olmak için prim günü 5 bin günden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkıyor. Sigorta başlangıç tarihi daha erken olanlar daha az prim gün şartı aranırken, 1999 yılında sigorta başlangıcı olanlardan 5 bin 875 gün prim yatırma şartı aranıyor.

EYT'liler EPT'li olmuştu<br>    EYT'deki kademeli prim gün düzenlemesi "EYT'liydik, 'Emeklilikte Prime Tatılanlar' (EPT) olduk" tepkilerine neden olmuştu. EYT dernekleri, prim gün sayısının 1999 öncesinde olduğu gibi 5 bin günle sınırlandırılması için kulislerini yoğunlaştırmıştı.

(Görsel Memurlar.net'ten alınmıştır)

EYT'liler EPT'li oldu

EYT'deki kademeli prim gün düzenlemes getirilmesi nedeniyle "EYT'liydik, 'Emeklilikte Prime Tatılanlar' (EPT) olduk" tepkileri oluşmuştu. Mağdurlar, prim gün sayısının 1999 öncesinde olduğu gibi 5 bin günle sınırlandırılması için kulislerini yoğunlaştırmıştı.

EYT'lilerin beklediği müjdeli haberi Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük canlı yayında verdi. Küçük, "BAĞ-KUR ve SGK'yı eşitleme, 5000 prim gün yıllara dağıtıldı, bununla ilgili belki birleştirme... Ben bunların bayram bitene kadar bu vaatlerin ardı arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu son söylediklerim duyumdur." dedi. (KAYNAK: MEMURLAR.NET)