Türkiye'de uzun yıllardır emeklilik hayali kuran binlerce vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının kabul edilmesi ile hayallerine kavuştu. Ancak düzenlemenin kapsamının dar tutulması nedeniyle 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının mücadelesi devam ediyor.

EYT yasası kapsamına alınmayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlar birkaç günlük fark yüzünden ya da ani yasa değişiklikleri nedeniyle aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşların aksine emekli olamazken geçim sıkıntısı yaşıyor. 

EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

Mevcut ekonomik şartlarda zaten geçim sıkıntısı yaşayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları EYT düzenlemesinin tam olarak çözülmemesi nedeniyle daha fazla sıkıntı yaşıyor. Hem emekli olamayan mağdurlar belirli bir yaşın üstünde oldukları için de çalışmakta zorluk çekiyorlar.

5000 ve kısmi emeklilik nedeniyle emekli olamamanın adaletsizlik olduğunu belirten vatandaşlar uzun yıllar beklenen EYT'nin yarım çözülmesine de tepki gösteriyor. Kapsama dahil edilerek emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları daha fazla bekletilmek istemiyor. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikci, 5000 prim günü ve kısmi emeklilik mağduriyetinin giderilmesi için çağrıda bulunurken çalışmalarına da devam ediyor.

Lastikci, 03.03.2023 tarihinde çıkan yasanın EYT dosyasını kapatmadığını, aksine mağduriyetleri daha da arttırdığını, borçlanarak emekli olamayan binlerce kişinin zor durumda olduğunu belirterek 5000 ve kısmi emeklilik mağduriyetinin torba yasayla çözüme kavuşmasını talep ediyor. 

Bugün de X'te düzenlenen 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarına emeklilik etkinliğine Lastikçi, şu sözlerle katıldı: 

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

Eksik çıkarılan Yasa ile EYT meselesi bitmedi. Yönetim eliyle mağdur edilen EYT'lilerin, masada bırakılan 5000 Prim ve Kısmi Emeklilik haklarının teslim edilmek üzere; Torba Yasaya alınmasını talep ediyoruz.

Meclis'te önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor. Yerel seçimler öncesinde emeklilik hakkına kavuşmayı umut eden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları müjdeli haberle EYT'nin tam olarak çözüme kavuşmasını talep ediyor.