10 Mart 2023 tarihinde seçim süreci başiamasıyla beraber staj ve çıraklık konusu yeniden gündeme geldi.  Staj Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman'dan yeni bir öesaj geldi. TGRT Haber'e konuşan Salman, Nisan ayına kadar TBMM'nin açık olacağı vurguladı. Bu süre içerisinde meclise gelecek torba yasada EYT staj çıraklık mağduriyetinin yer alması için çalışmaların hızlandığının altını çizdi.

750 bin kamu işçisinin talepleri neler? 750 bin kamu işçisinin talepleri neler?

Salman, bu sürece dikkat çekerek, "Twitter, Facebook, sosyal medyaysa sosyal meyda. Mitingse miting. Sahaysa saha. Yasanın çıkması için elimizden geleni yapacağız" dedi. Peki 1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı? İşte EYT staj mağdurları son dakika gelişmeleri...

Staj Derneği Başkanı Ferhat Salman, "Bursa'da EYT staj çıraklık için güzel bir basın toplantısı yaptık. Bu dördüncü açıklamaydı. EYT düzenlemesi meclisten geçti. Müracaatlara başlandı. EYT'li kardeşlerimize de hayırlı olsun. Biz staj ve çıraklık mağdurları da ister istemez bu kanundan yararlanmak istiyoruz. Bizim de 8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık mağdurları olarak her daim söylediğimiz bu konuydu. Yani EYT düzenlemesinin içerisinde staj çıraklık mağdurları da unutulmamalı. Birçok yayında da bunu dile getirdik." dedi.

Salman, "Bizim bu talebimize karşılık hem cumhur ittifakı hem de millet ittifakı topyekün bir şekilde mağduriyetlerimizin giderileceği söylenmişti. Ama gel gelelim bu EYT düzenlemesinin kanunlaştığı sürede de staj çıraklık mağdurları için bir çalışmanın net olarak yapılmadığını, bu hakkın şu anda bizlere verilmediğini gördük. İnşallah yeni mağduriyetler yaratılmadan EYT staj ve çıraklık mağduriyeti çözülür." ifadelerini kullandı. 

EYT TORBA YASA İÇERİSİNDE OLACAK MI?

EYT staj çıraklık için yeni müjdeler veren Salman şunları söyledi: 

Biliyorsunuz ki bizler birçok platform olsun, derneklerle beraber staj ve çıraklık mağdurları için de çalışmalarımız sürecek. Bu kanunun çıkması için siyasilerle görüşmeler devam edecek. Tüm görüşmelerimiz mevzuatın değişmesi için hafta başından itibaren yeniden istişareler başlayacak. Bu saatten sonra ne olur, biliyorsunuz ki Türkiye bir seçim atmosferine girdi. Ve TBMM'nin de 1 Nisan'a kadar açık kalacağını öğrendik. Biz de tabi ki bu süreç içerisinde ikinci torba kanunu şu an mecliste. Bununla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu torba yasaya dahil olup olmayacağımızı, seçim öncesi yapılabilecek tüm çalışmalarda en üst seviyeden mücadelemizi sürdüreceğiz.

EYT STAJ ÇIRAKLIK İÇİN ÇALIŞMALAR HANGİ AŞAMADA?

Sözlerini sürdüren Ferhat Salman, "EYT Staj mağdurları derneği olarak haftanın bir günü dernek başkanı ve yönetimi olarak biz belirliyoruz. Twitter üzerinde tag çalışması yapıyoruz. Diğer günlerde ise il başkanlarının belirlemesiyle haftanın 7 günü de tag çalışmamız bulunuyor. Ve her gün 1 milyonu aşan tweet çalışmamız oluyor. Bu da gerçekten mağdur kesimin hakkını aramasıdır." yorumunu yaptı

 Salman, "Biz o dönemde emek verdik, alın teri döktük. Bizim mücadelemiz bugün sosyal medyadaysa sosyal medya, sahadaysa saha, mitingdeyse mitingde göstereceğiz. Bütün arkadaşlarım da bu konuda EYT yasasının da çıkmasıyla staj ve çıraklık mağdurlarının da kesinlikle raflara kaldırılmaması gibi talepleri var." şeklinde konuştu.

EYT staj çıraklık konusunun Türkiye'nin sorunu olduğunu söyleyen Salman şunları belirtti: Yeni bir çalışmamız var. Bütün mağdur arkadaşlarımız elde yazılı dilekçesiyle staj ve çıraklık mağduriyeti ile ilgili taleplerini de bir dosya şekline getirecekler ve bize ulaştıracaklar. Biz de bunu TBMM'ye götürme taraftarıyız. Bu il, ilçe meselesi değil tümüyle Türkiye'nin sorunudur.

Bu konuyu muhakkan çözeceğin diyen Ferhat Salman, "Elbetteki biz şu anda hem cumhur ittifakı ile görüştüğümüzde hem millet ittifakı ile görüştüğümüzde muhalefet her zaman şunu söylemiştir: Biz şu anda iktidar olmadığımız için sadece baskı yaparız ama iktidar olduğumuz da bu konuyu muhakkak çözeceğiz. EYT yasasının çözülmesinden sonra Türkiye'deki en büyük mağduriyet bize göre EYT staj ve çıraklık hususudur." diyerek sözlerini noktaladı. 

KAYNAK:TGRT HABER