EYT'de yaş sınırının kalkmasının ardından yaklaşık 2 milyon 250 kişi emeklilşik hakkını elde etti. SGK binalarında uzun kuyruklar oluştu ancak EYT konusunda çözülmeyi bekleyen sorunlar var. Bu sorunların  başında 1 buçuk milyon kişiyi ilgilendiren EYT staj ve çıraklık sigortası sorunu geliyor.  

STAJ BORÇLANMASI EMEKLİ EDER Mİ?

Herkesin de bildiği gibi EYT'de yaş sınırı kalktı. Artık 2 milyon 250 kişi EYT düzenlemesinden faydalanacak. Ancak prim günü eksik olan, askerlik ve doğum gibi süreçlerini borçlanarak kapatmak istiyorlar.  Peki, EYT staj borçlanması için geçerli mi? İşte detaylar...

STAJ EYT'YE DAHİL OLACAK MI?

Sigorta girişi 18 yaşından itibaren yapılmaktadır. Yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde de 25 yıl denilen süre 18 yaşından sonraki sigortalılık süresine dahil ediliyor. Vatandaşların ilk olarak bu süresi hesaplaması gerekiyor. 

turkiye.gov.tr: BİRİMİŞ PARA SORGULAMA EKRANI | E-devlet birikmiş para  çekme nasıl yapılır? - Takvim

EYT'nin içinde yeni bir sorun daha gün yüzüne çıkıyor.  EYT'de staj ve çıraklık sorunu çözülmesi gereken konular arasında yer alıyor. Genç yaşta meslek liselerinde ya da çıraklık okullarında çalışan kişilerin SGK sisteminde iki adet tarih var.  Örnel vermem gerekirse; 1999'dan sonra herhangi bir yerde uzun süre çalıştınız. Ancak burada staj ve çıraklık girişi yaptığınız tarih değil sonraki tarih baz alınıyor. İşte tam bu noktada staj ve çıraklık mağduriyeti devreye giriyor. 

Sahte para nasıl anlaşılır? İşte sahte parayı anlama yöntemleri - Genel -  Ekonomist

EYT'de staj sigortasına takılan mağdurların tepkileri dinmek bilmiyor. 

ÇIRAKLIK SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILIR MI?

Staj ve çıraklık konusuna değinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kendisini staj mağduru olarak ifade eden arkadaşlara ben şunu söylüyorum. Staj bir mağduriyet konusu değil, staj bir eğitim. Stajda iş akdi gerçekleşmemiş. Çalışma hayatına başlamamış. Hukuka göre, işe bir sözleşme sonrasında başlanır. Orada patron yok. Dolayısıyla prim de yatırılmamış. Hastalık, meslek kazası nedeniyle sigortaya kayıt olmuşlar. Onlar ona gerekçe gösteriyorlar. O başka bir şey. Yoksa kimse staja öğrenci almaz, iş akdi sayılır diye." şeklinde konuştu.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Staj ve çıraklık mağdurları için yasa çıkacak mı? - Norm Haber

SGK Uzmanı Özgür Erdursun ise EYT staj mağduriyeti konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun, "Stajyerler ve çıraklar bu konuda haklıdırlar. İşe başladıkları zaman kendilerine bir sigorta kartı verildi. Ben de ticaret lisesinde okudum. Öğretmenlerimiz geldi bize sigorta kartlarını verdiler. Dediler ki çocuklar siz sigortalı oldunuz, bu kartı iyi saklayın." dedi.

İstanbul'da kademeli emeklilik için kefenli eylem! İstanbul'da kademeli emeklilik için kefenli eylem!

Sözlerine devam eden Erdursun, "Biz de çok mutlu olmuştuk. Ancak sonra öğrendik ki bu kart bir işe yaramıyormuş. Çünkü bu tüm kollara ait sigorta primimiz yatırılmamış. Sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi yatırılmış." ifadelerini kullandı.

Milyonlarca kişiye emeklilik yolu açılacak! Çırak ve staj sigortası olana  güzel haber - Son Dakika Ekonomi Haberleri

SGK Uzmanı Erdursun, "Ayrıca Türkiye'de şu an ara eleman eksikliği var. Kimse meslek okullarına gitmek istemiyor. Fakat iş işten geçiyor şu anda. Çıraklık ve meslek okullarını bizim özendirmemiz gerekirse emeklilikte de özendirmemiz gerekir. Ayrıcalıklar sunmamız lazım ki aileler çocuklarını meslek okullarına göndermek istesin." noktasını vurguladı.

Özgür Erdursun, "Bu kişilere yasal hakları 18 yaş baz alınarak yasal hakları verilmelidir. Bu kişilerin de aralarındayım. Türkiye'deki en önemli konuların başındadır. Bu nedenle EYT staj ve çıraklık mevzusu uzamamalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Staj sigortası için normal sigortalının 5/1'i kadar sigorta ödüyor. Yani emeklilikte kayda değer bir prim ödemesi olmadığı için dikkate alınmıyor. Kısa vadeli sigorta kolları sadece iş yerinde başına herhangi bir iş kazası gelmesi durumunda hastane masraflarını ve sağlık giderlerini karşılayabilmek amacıyla yapılıyor.  Bunun da emeklilikte olması mevzuata göre mümkün değil. (KAYNAK:TGRT HABER)