EYT yasasının çıkmasıyla beraber en çok merak edilen konular arasında  kısmi emeklilik, 2000 sonrası SGK, BAĞKUR'LU, 3600 kısmi emeklilik var. Özellikle şartların değiştirilmesi, yaşın estenetilmesi gündemde yer alan konuların başında geliyor. Diğer yandan staj ve çıraklık ayrıntısı buluyor.

YENİ FIRSATLAR MASAYA YATIRILDI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasıyşa emekli olamayan vatandaşlar için yeni düzenleme Meclis'e geliyor.

Şu an 2023 Cumhurbaşkanlı seçimlerinden dolayı kısmi emeklilik formülleri günyüzüne çıkmadı. Şartların olgunlaştırılması bekleniyor. 

EYT'DE 3600 KISMİ EMEKLİLİK

Hükümetin üzerinde durduğu 3600 kısmi emeklilikte yaş şartının esnetilmesi konuşuluyor. Böylelikle geride kalan mağduriyetler giderilmiş olacak. 

EYT KISMİ EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR NELER OLACAK?

Kısmi emeklilik şartları arasında ilk olarak 15 yıl çalışma şartı ve 3600 prim gününün ödenmiş olması gerekiyor. 

Bu durumda kadınlar 58 erkekler ise 60 yaş şartı aranıyor. Ancak sigorta başlangıcı 2000 yılından önce veya sonra olmasına göre durum değişkenlik gösterecek.

KISMİ EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kısmi emeklilik düzenlemesiyle yaşlılık aylığı bağlanan vatandaşlar en düşük emekli maaşı alacakları belirtildi. Böylece yeni düzenlemeyle emekli olan vatandaş en düşük 7500 lira emekli maaşı alabilecek.

Ev kadınlarına yönelik bu destek dıiında anne olan kadınlar için de emeklilik imkanı sağlanacak. Çocuk sayısına göre emeklilik şartlarında iyileşme olacak. 

EKSİK PRİME STAJ VE ÇIRAKLIK AYRINTISI GELİYOR

Kadınlar normal şartlar altında emeklilik için staj başlangıcıyla yapılan sigorta ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyordu. Şu an kadınlar eksik primleri için doğum borçlanması yapabiliyor. 

Anneler eğer staj ve çıraklık sigortasının başladığı tarihten sonra doğum yağmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadafr borçlanarak 2.160 gün kazanıyor. Bu süreler prim gün sayısına eklenerek belli şartlarda 6 yıl erken emeklilik imkanısağlıyor. 

6 yıl erken emeklilik'te kadın çalışan, her çocul için 2 yıl (720) olmak üzere 3 çocuk için borçlanarak 2.160 gün yani 6 yıl kazanabiliyor. Staj başlangıcı doğumdan önce ise borçlanmada geçerli sayılıyor. 

Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız