EYT sorunun 2022 yılı içinde çözüme kavuşması bekleniyor. "Yaklaşık 5 milyon EYT'linin beklediği yasa ne zaman çıkacak?" sorusu gündemden düşmüyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için EYT düzenlemesi yapılacak. Böylelikle kimlerin hak sahibi olduğu belirlenecek. Fakat EYT'liler arasında primi eksik olan vatandaşlar da bulunuyor.

Primi dolmamış EYT'liler için yeni formül

Yıl şartını tamamlamış fakat primi dolmamış EYT'liler için borçlanma formülleri devereye girebilir. Bu durumda kadınlar doğum borçlanması ile 2.160 gün yani 6 yıllık prim kazanabiliyor. Sigortadan sonra gerçekleşen doğumlarda üç çocuğa kadar borçlanma yapılıyor. Her çocuk için 2 yıl kazanılıyor. Böylece eksik primler tamamlanırken yaş dolmuşsa 6 yıl daha beklemeye gerek kalmıyor.

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

Erkeklerde ise askerlik süreleri borçlanarak primlerine eklenebillir. Askerlik sigortadan önce yapılmışsa işe giriş tarihini de öne çekiyor. Böylece sigortalılar bir yıl erken emekli olma imkanına kavuşuyor. Bütün bu borçlanma imkanlarına rağmen primini dolduramayanlar için ise kısmi emeklilik imkanı bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, hem kamuoyu beklentisi hem de EYT temsilcilerinin isteklerini dinleyecek. EYT düzenlemesi için son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Düzenlemenin 2022 yılı bitmeden sonuca vardırılması ve yasalaşması bekleniyor.

ilginizi çekebilir