Yargıdaki iddialara yönelik kaleme aldığı yazı sonrası Gazeteci Tolga Şardan hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim 2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazı içeriğinde TCK'nin 217/A maddesinde düzenlenen "Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu gerekçesiyle resen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Şardan'ın gözaltına alındığı da bildirildi.

TUTUKLANDI

Gözaltına alınan Şardan'ın evinde arama yapıldı.

Savcılıktaki işlemleri tamamlanan Şardan, Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçundan tutuklandı.

DİNÇER GÖKÇE’YE ADLİ KONTROL

Starbucks'ı boykotlar vurdu! Hisseleri çakıldı! Starbucks'ı boykotlar vurdu! Hisseleri çakıldı!

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Ekim’de “halktv.com.tr” haber sitesinde yayımlanan “Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner’e tahliye kararı” başlıklı haber hakkında“halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan resen soruşturma başlattı.

Savcılığın talimatı üzerine harekete geçen polis ekipleri, internet sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe’yi gözaltına aldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki işlemleri tamamlanan Dinçer Gökçe, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan adli kontrol talebi ile Bakırköy Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Savcılığın sevk yazısında, “5187 Sayılı Basın Kanunu, 1982 Sayılı Anayasa, Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi, Yargıtay kararları ışığında gazetecilik faaliyetinin yürütülmesi esnasında haberin özelliğinin doğru olması gerektiği, habere konu olayın olgularla desteklenmesi ve haber konusu içeriğin bu şekilde gerçekliğinin tespitinin kamu yararı için gerekli olduğu hususları nazara alınarak; Dr. Ebru Yavuz Yayla'nın Basın Özgürlüğü ve Güvenlik Kapsamında Sınırlar isimli eser ile yine Ramazan Özkefir, Salih Zeki Kocaman ve Erkal Hilmi Kart'ın Sosyal Medya ve Basın Hukuku isimli eserlerinin okunması ve bu konuda okunacak kitapların özetinin Adi Kontrol tedbiri uygulayan kuruma sunulması” talep edildi.

Hakimlik, Gökçe'nin adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.