Ramazan ayında oruç tutmanın gereklilikleri ve kuralları, Müslümanlar için oldukça önemlidir. Ancak oruçla ilgili pek çok kişi tarafından merak edilen sorular ve yanlış anlamalar da mevcuttur. Oruç ibadeti ile ilgili en çok sorulan soruları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu yanıtladı. Aşı olmak, kan vermek, yolculuğa çıkmak gibi günlük hayatla ilgili durumların oruç üzerine nasıl bir etkisi olduğu sıklıkla tartışılmaktadır. Peki, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken kurallar neler? İşte, oruçla ilgili merak edilen 10 sorunun yanıtları ve en doğru bilgiler…
Aşı Olmak veya İğne Yaptırmak Oruç Bozar Mı?
Oruç, yeme, içme ve cinsel ilişki gibi temel eylemlerle bozulur. Ancak gıda ya da keyif verici olmayan enjeksiyonlar orucu bozmaz. Bu bağlamda aşı olmak da orucu bozmaz. Ancak gıda veya vitamin iğneleri gibi enjeksiyonlar orucu bozar. Orucu bozulanlar, kaza etmelidir.
Oruçlu İken Kan Vermek Orucu Bozar Mı?
Ramazanda oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz. Fakat vücuda kan almak, beslenme kapsamında yer alır ve orucu bozar.
Kusmak Oruç Bozar Mı?
Kendiliğinden gelen kusma orucu bozmaz. Ancak kişi kasıtlı olarak ağız dolusu kusarsa, oruç bozulur. Kustuğunu düşünüp orucunu bozarak yemeye devam edenlerin orucu bozulur ve bu durumda kefaret değil, yalnızca kaza gerekir.
Oruç Kasten Bozulursa Ne Olur?
Oruç mazeretsiz olarak bilerek bozulduğunda, kişi büyük bir günah işlemiş olur. Hz. Peygamber, oruç tutarken bilerek orucunu bozanların kefaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. Kefaret, 60 gün oruç tutmak ya da 60 fakiri birer gün doyurmaktır.
Ramazanda Yolculuğa Çıkmak Orucu Bozar Mı?
Sefer mesafesinde bir yere gidecek olan kişinin, oruca başlamadan önce yolculuğa çıkması halinde oruç tutmaması mümkündür. Ancak oruç tutarak yola çıkan bir kişi, yolculuk esnasında meşru bir mazeretle orucunu bozarsa, sadece kaza etmesi gerekir; kefaret gerekmez.
Oruç Tutacak Gücü Olduğu Halde Oruç Tutmayanlar Fidye Vererek Kurtulabilir Mi?
Oruç tutmaya gücü olduğu halde mazeretsiz oruç tutmayanlar, fidye vererek borçtan kurtulamazlar. Bu durumda oruçlarını kaza etmeleri ve tövbe etmeleri gerekir. Fidye, yalnızca oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ve kalıcı hastalıkları bulunan kişiler için geçerlidir.
Doktor Oruç Tutmamanızı Önerdiyse Ne Yapmalısınız?
Bir doktor oruç tutmanızı sağlık açısından sakıncalı bulursa, geçici bir hastalık nedeniyle oruç tutmamanızda bir sakınca yoktur. Bu durumda oruç tutmadığınız günleri hastalığınız geçtiğinde kaza etmeniz gerekecektir. Kalıcı bir hastalık durumunda ise, tutmadığınız oruçlar için fidye vermeniz gerekir.
Adet ve Lohusalık Halinde Oruç Tutulabilir Mi?
Adet gören ya da lohusa olan bir kadının oruç tutması haramdır. Bu dönemde oruç ve namaz ibadetleri sahih olmaz. Bu durumdaki kadın, tutamadığı oruçları temizlendikten sonra kaza eder ancak kılmadığı namazlar için kaza etme zorunluluğu yoktur.
Uçakla Seyahat Edilen Zaman Oruç Nasıl Yapılır?
Uçakla seyahat eden oruçlu kişi, uçuş sırasında imsak ve iftar saatlerini uçak yolculuğunun geçtiği yerin saatine göre belirlemelidir. Kıtalararası uçuşlar gibi durumlarda ise oruç, uçuşun gerçekleştiği yerin akşam vaktine göre yapılabilir.
Oruç Fidyesi Nasıl Ödenir?
Oruç fidyesi, fitre bedeli kadar olup, oruç tutmaya gücü yetmeyenler tarafından verilir. Fidye, ramazanın başında, içinde ya da sonunda ödenebilir. Ayrıca, fidyeler bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.
Kaynak: AA