Haziran ayının sonuna yaklaşılırken, 2025 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) için başvuru takvimi adayların gündemindeki yerini aldı. Kamuda memur olarak görev almak isteyen binlerce aday, ÖSYM tarafından yayımlanan 2025 sınav takvimine göre başvuru tarihlerini merakla bekliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) resmi internet sitesinde yer alan takvime göre, 2025 KPSS başvuru süreci haziran ayının son haftasında başlayacak. Başvurular temmuz ayının ilk günlerinde de devam edecek. Bu süreçte adaylar, başvurularını ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle online olarak tamamlayabilecekler. Peki, KPSS başvuruları ne zaman ve nereden yapılacak?
2025 KPSS BAŞVURULARI NE ZAMAN, NEREDEN YAPILACAK?
ÖSYM’nin yayımladığı 2025 sınav takvimine göre, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) başvuruları 26 Haziran – 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Başvuru işlemleri, her yıl olduğu gibi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile yapılacak.
Bu yıl KPSS kapsamında:
Genel Yetenek – Genel Kültür oturumları 7 Eylül 2025 Pazar günü,
Alan Bilgisi 1. gün oturumları 13 Eylül 2025 Cumartesi,
Alan Bilgisi 2. gün oturumları ise 14 Eylül 2025 Pazar günü uygulanacak.
KPSS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başvurularının nasıl yapılacağı araştırılıyor. Adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapabilecek.
KPSS’YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapabilecek.
KPSS, farklı eğitim düzeylerine ve kamu kadrolarına göre birkaç kategoriye ayrılır:
1. KPSS Lisans (KPSS A ve B Grubu)
Kimler başvurabilir?
En az 4 yıllık lisans (üniversite) mezunu olanlar.
Mezun durumda olmayan ama sınav yılı itibarıyla mezun olabilecek durumda olan son sınıf öğrencileri (başvuru yapabilir).
Not: KPSS A grubu kadrolar (müfettişlik, uzmanlık, denetçilik gibi) sadece lisans mezunlarına yöneliktir. KPSS B grubu ise daha genel memuriyetler içindir.
2. KPSS Ön Lisans
Kimler başvurabilir?
2 yıllık ön lisans mezunları.
Sınav yılı itibarıyla mezun olabilecek durumda olan ön lisans öğrencileri de başvurabilir.
3. KPSS Ortaöğretim
Kimler başvurabilir?
Lise mezunları veya sınav yılı içinde mezun olacak olan lise son sınıf öğrencileri.
4. Öğretmenlik İçin KPSS (ÖABT Dahil)
Kimler başvurabilir?
Eğitim fakültesi mezunları ya da pedagojik formasyon eğitimi almış lisans mezunları.
MEB’e bağlı okullarda öğretmenlik yapabilmek için bu KPSS’ye girilmesi gerekir.