Uzun süredir gündemde olan 10. Yargı Paketi çalışmalarında sona yaklaşıldı. Geniş kapsamlı düzenlemeleri içeren paketin yanı sıra, hukuk ve idari yargılama süreçlerini hızlandırmaya yönelik ikinci bir çalışmanın da hayata geçirilmesi planlanıyor.
Hatay’da düzenlenen Adalet Sarayı temel atma töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarına ilişkin önemli düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Tunç, toplumun huzur ve barışını tehdit eden suçlar açısından yeniden değerlendirme imkânı tanıyacak önemli değişiklikler yapılacağını vurgularken, bazı televizyon kanallarında yer alan dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Peki, 10. Yargı Paketi’nde af düzenlemesi var mı? Pakette hangi maddeler öne çıkıyor? İşte çalışmaya dair merak edilen detaylar…
10. YARGI PAKETİNDE GENEL AF VAR MI?
Adalet Bakanlığı tarafından taslak çalışması tamamlanan yeni yargı paketinde genel affa ilişkin bir madde bulunmuyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni yargı paketine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Yargı Paketi'nin, iddia edildiği gibi bir genel af değil, bir infaz düzenlemesi olduğu belirtilen açıklamada, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.
YARGI PAKETİ NELERİ KAPSIYOR?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza adalet sistemiyle ilgili yeni düzenlemelerin soruşturma, kovuşturma ve infaz süreçlerini kapsayacağını ve suçla mücadelenin daha etkin hale getirileceğini açıkladı.
10. Yargı Paketi’nde öne çıkan başlıklar şunlardır:
Cezasızlık algısının giderilmesi: 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılacak.
Denetimli serbestlikte değişiklik: Mevcut uygulamalardan kaynaklanan sorunlar giderilecek. Denetimli serbestlik koşulları yeniden ele alınacak.
Koşullu salıverilme uygulamaları: Ceza infaz sistemindeki adaleti sağlamak amacıyla koşullu salıverilme kriterlerinde değişiklik yapılması planlanıyor.
Tutuklama tedbirleri: Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) tutuklama ile ilgili düzenlemeler içeren değişiklikler yapılacak.
Kovid dönemindeki denetimli serbestlik düzenlemesi: 31 Temmuz 2023’e kadar cezası kesinleşen hükümlüler bu düzenlemeden yararlanmıştı. Yeni pakette, bu tarihten önce suç işleyen ancak cezası henüz kesinleşmeyen hükümlülerin de kapsama alınması değerlendirilecek.
Adalet Bakanı Tunç: 1 Yılda Çıkacak” İddiaları Asılsız
Dün basında ve bazı televizyon kanallarında, yeni yargı paketi kapsamında ceza adaleti sistemiyle ilgili hazırlanan taslakla ilgili dezenformasyon amaçlı bazı paylaşımlarda bulunulduğuna dikkati çeken Tunç, kesinlikle bunlara inanılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:
"Neymiş 8 yıl ceza alan 1 yıl yatacakmış, 12 yıl ceza alan 9 ayda çıkacakmış. Böyle bir şey yok. Nereden çıkarıyorsunuz bunları? Tamamen içinden geçtiğimiz kritik dönemde özellikle infaz sistemiyle ilgili olarak toplumdan ve uygulamadan gelen taleplerle ilgili bazı düzenleme hazırlıklarımızı karalamak, vatandaşı yanıltmak ve dezenformasyon amaçlı halkı yanıltıcı bilgileri yayarak birtakım kara propagandalara vesile olmak için yayın yapanlar var. Bunlara kesinlikle itibar etmeyiniz."
Yeni Yargı Paketi Ne Zaman Meclis'e Gelecek? İşte Son Durum
40 maddelik ceza adaleti sisteminin artırılmasına yönelik taslakta soruşturma kovuşturma ve infaz aşamalarının daha etkin olması için önemli huşuları içerecek taslağı milletvekillerin takdirlerine arz ettik, önümüzdeki günlerde mecliste görüşmeleri başlayacak" ifadelerine yer verdi.
Buna göre; Yargı Paketi infaz düzenlemesiyle ilgili teklif kısa zaman içinde Meclis'e sunulacak. Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından 10. Yargı Paketi'ne ilişkin yasa teklifi önce Meclis'ten geçecek ve daha sonra da Resmi Gazete'de yayınlanacak.