Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kalafat Köyü sınırları içinde bulunan Nilüfer Gölü, beyaz nilüfer çiçeklerinin su üstünde süzüldüğü eşsiz bir doğa harikası. Ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunan bu alan, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği koruma altına alınmış bir doğa mirası.
Nilüfer Çiçeğini Koparmanın Cezası nedir?
Görmeye gelenlerin çoğu manzaranın etkisine kapılıyor, ancak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, nilüfer çiçeklerini koparmak kesinlikle yasak. Bu güzelliklere zarar verenlere, biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 557 bin 212 TL para cezası kesiliyor.
Nilüfer çiçeği halk arasında "lotus" olarak da bilinse de, Türkiye’de endemik sayılabilecek türleri barındırıyor. Sapları yaklaşık 1 metreyi buluyor, suyun dibindeki çamur tabakasına kök salıyor. Geceleri kapanıp suyun altına çekilen çiçekler, gün doğumuyla birlikte su yüzeyinde yeniden açarak tablo gibi bir görüntü sunuyor.

Mayıs ayı başlarında açmaya başlayan nilüferler, Kasım sonuna kadar misafirlerini karşılamaya devam ediyor. Bu doğal güzelliği ekoturizme kazandırmak amacıyla, 2 dönüm büyüklüğündeki gölün çevresine 10 dönümlük orman parkı ve mesire alanı oluşturuldu.
Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle susuzluk tehlikesi yaşayan Nilüfer Gölü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Biga Kaymakamlığı’nın desteğiyle kurtarıldı. 880 metre uzunluğunda çekilen su hattı sayesinde göle düzenli su takviyesi yapılıyor ve göl, tekrar doğal görünümüne kavuştu.
Nilüfer Gölü’ne gelen doğa tutkunları, ‘’Fotoğraf çekin, manzaranın tadını çıkarın, ama nilüfer çiçeklerine dokunmayın.'' sözleriyle uyarıldı. Çünkü bu çiçekler yalnızca bir süs değil, Türkiye’nin doğal mirası. Zarar verenler hem ekosisteme hem de kendi ceplerine büyük darbe vurabilir.

Kaynak: İHA