"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Bu çiçeği koparmanın bedeli yarım milyon lira! Nilüfer Gölü'nde bastığınız yere dikkat edin

Bu çiçeği koparmanın bedeli yarım milyon lira! Nilüfer Gölü'nde bastığınız yere dikkat edin

Çanakkale'nin masalsı güzelliklerinden Nilüfer Gölü, beyaz çiçekleriyle büyülüyor. Ancak bu koruma altındaki nilüferlere zarar vermenin cezası tam 557 bin 212 TL! Doğanın kalbinde fotoğraf çekebilirsiniz ama çiçeğe dokunmayı sakın düşünmeyin...

Okunma Süresi: 2 dk

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kalafat Köyü sınırları içinde bulunan Nilüfer Gölü, beyaz nilüfer çiçeklerinin su üstünde süzüldüğü eşsiz bir doğa harikası. Ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunan bu alan, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği koruma altına alınmış bir doğa mirası.

Nilüfer Çiçeğini Koparmanın Cezası nedir?

Görmeye gelenlerin çoğu manzaranın etkisine kapılıyor, ancak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, nilüfer çiçeklerini koparmak kesinlikle yasak. Bu güzelliklere zarar verenlere, biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 557 bin 212 TL para cezası kesiliyor.

Nilüfer çiçeği halk arasında "lotus" olarak da bilinse de, Türkiye’de endemik sayılabilecek türleri barındırıyor. Sapları yaklaşık 1 metreyi buluyor, suyun dibindeki çamur tabakasına kök salıyor. Geceleri kapanıp suyun altına çekilen çiçekler, gün doğumuyla birlikte su yüzeyinde yeniden açarak tablo gibi bir görüntü sunuyor.

Mayıs ayı başlarında açmaya başlayan nilüferler, Kasım sonuna kadar misafirlerini karşılamaya devam ediyor. Bu doğal güzelliği ekoturizme kazandırmak amacıyla, 2 dönüm büyüklüğündeki gölün çevresine 10 dönümlük orman parkı ve mesire alanı oluşturuldu.

Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle susuzluk tehlikesi yaşayan Nilüfer Gölü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Biga Kaymakamlığı’nın desteğiyle kurtarıldı. 880 metre uzunluğunda çekilen su hattı sayesinde göle düzenli su takviyesi yapılıyor ve göl, tekrar doğal görünümüne kavuştu.

Nilüfer Gölü’ne gelen doğa tutkunları, ‘’Fotoğraf çekin, manzaranın tadını çıkarın, ama nilüfer çiçeklerine dokunmayın.'' sözleriyle uyarıldı. Çünkü bu çiçekler yalnızca bir süs değil, Türkiye’nin doğal mirası. Zarar verenler hem ekosisteme hem de kendi ceplerine büyük darbe vurabilir.

 

Kaynak: İHA