Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aktif iş gücü programlarında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. İmalat sanayisindeki büyümeyi desteklemek amacıyla işverenlere kolaylık sağlayacak yeni düzenlemelerle, istihdam yükümlülüğü ve taahhüt oranlarında indirime gidildi.
Bakan Işıkhan, "Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Söz konusu düzenlemeyle, özellikle imalat sektörünü hedef alan uygulamaların esnetildiğini belirtti.
İstihdam Yükümlülüğü 1,5 Kata, Taahhüt Oranı Yüzde 50’ye İndirildi
Yeni düzenlemeye göre, 31 Aralık 2026 tarihine kadar geçerli olmak üzere, imalat sektöründe kurs ve programlarda eğitim süresinin iki katı olan istihdam yükümlülüğü oranı 1,5 kata düşürüldü. Ayrıca, istihdam taahhüt oranı da yüzde 60’tan yüzde 50’ye indirildi.
Bakan Işıkhan, yapılan değişikliklerle sadece işverenlerin desteklenmediğini, aynı zamanda işsizlikle mücadelede etkinliğin artırıldığını belirtti. Gerekli şartlarda yapılan iyileştirmelerle çalışma hayatının daha da güçlendirileceğini ifade eden Işıkhan, “İmalat sanayisindeki büyümeyi aktif iş gücü piyasası programlarımızla desteklemeye devam edeceğiz” dedi.