MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde geçen hafta önemli bir eşik aşıldı. 5 - 7 Mayıs 2025 tarihinde kongresini topladığını duyuran terör örgütü PKK, 12 Mayıs tarihinde silah bıraktığını ve kendini feshettiğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından başta Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nin silah bırakma sürecinin en kısa zamanda tamamlanması ve sürecin sorunsuz bir şekilde sona ermesi gerektiğini belirtti. Peki, PKK'nin silah bırakma süreci nasıl yürütülecek?
DEVLET BAHÇELİ’DEN 100 KİŞİLİK KOMİSYON ÇAĞRISI
PKK'nin silah bırakma kararının ardından açıklama yapan Devlet Bahçeli, bundan sonraki sürecin TBMM'de kurulacak olan komisyon tarafından yürütülmesi gerektiğini duyurdu.
18 Mayıs tarihinde yazılı açıklama yapan Bahçeli, ''Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere anayasal görev, yetki ve sorumlulukla birlikte milli iradenin tecelligahı olan TBMM’de bütün toplumsal kesimlerin temsilcileri olan siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulması akla en yatkın seçenektir. Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısı ile ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması samimi teklif ve temennimizdir. Komisyon çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi amacıyla, Gazi Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyon 100 üyeden oluşmalı, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmalıdır. İkinci olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmelidir. Üçüncü olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmelidir. Dördüncü olarak, komisyon çalışma usul ve esaslarını kendi belirlemelidir. Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir. Altıncı olarak, komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır'' açıklamasında bulunmuştu.

BAHÇELİNİN KOMİSYON ÇAĞRISINA SİYASİ PARTİLER NE SÖYLEDİ?
Bahçeli’nin komisyon çağrısına partililerden ve siyasetçilerden peş peşe açılamalar geldi. Silah bırakma süreciyle ilgili görüşmelerin mecliste yapılması gerektiğini vurgulayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Terör örgütünün silah bıraktığı, kamuoyu tarafından da bütünüyle görüldükten sonra bunun siyaseten müzakeresi süreci başlayacak. İşte tam da TBMM'nin devreye gireceği yer burasıdır. Konunun ne olduğu, nasıl gelişeceği, nereye doğru evrileceği de siyasi olarak tartışılması gereken bir süreç olacak. Tabii ki burada siyasetin merkezi olan TBMM adrestir. Burada bir modalite ile komisyonun nasıl olacağı, konuşarak, partilerle tartışarak bir yol buluruz. Şu anda TBMM'de komisyon nasıl kuruluyorsa bunun için özel bir yasa çıkarmaya gerek olmayabilir. Ama bir modalitesini çalışacağız. Burada siyasi partilerin görüşlerini de farklı kanaatleri de alarak bir istikamet çizeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

ÖZEL’DEN KOMİSYON AÇIKLAMASI
Bahçeli'nin yapmış olduğu komisyon çağrısındaki 'Salt çoğunluk’ kavramının meclise dayatılması fikrine sıcak bakmadıklarını belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ''CHP'nin yıllardır söylediği Meclis'te bir komisyon kurulması fikrine Devlet Bey'in dün yaptığı olumlu yaklaşım önemli ancak ne ben ne Devlet Bey, ne başka siyasi liderin 'Komisyon şu kadar kişiden oluşsun, şöyle kurulsun, bu kadar danışman olsun' dayatılacak hususlar değil. Ben Devlet Bey'in söylediği rakama ya da yöntemlere MHP'nin bir fikri olarak saygı duyuyorum ama Meclis'e böyle bir şey dayatılmaz. ‘Toplumsal mutabakat’ deniliyorsa o salt çoğunlukla olmaz. Salt çoğunluk dediği ‘Gelin konuşun biz AK Parti ile anlaştık ne dersek o olur.' Bu olmaz. Mutabakat aranıyorsa nitelikli çoğunlukların aranması lazım" ifadesini kullanmıştı.

Bir televizyon kanalında PKK’nin silah bırakma sürecinin komisyonda ilerlemesi sürecine tepki gösteren İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, ''Herkes bilmeden bu suça ortak mı olsun? Yeni bir komisyon modeli neyi çözebilir? 100 kişilik bir komisyon ne konuşacak, neye karar verecek?'' tepkisini göstermişti.

Komisyon çağrısının tüm siyasi partileri kapsamasının kıymetli ve önemli olduğunu vurgulayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, ''Biz de komisyon yapısını kendi içimizde tartışıyoruz. Ama bu süreci ilerletmek ve olabilecek en geniş zeminde ivedilikle sonuç alınabilecek, barışın toplumsallaşmasında rol oynayacak bir komisyon önerisini olumlu buluruz'' dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, ''Bu ahval ve şerait içerisinde Yeniden Refah Partisi’nin Meclis’te kurulması muhtemel 100 kişilik bir komisyonda yer alması söz konusu olmayacaktır. Biz bilgilendirme istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bir liderler zirvesi toplanırsa, kaygılar giderilirse, liderler birinci elden, devlet tarafından bilgilendirilirse, Yeniden Refah Partisi de elbette ki bu konudaki konumunu gözden geçirecektir'' dedi.
100 KİŞİLİK KOMİSYON NASIL TOPLANACAK?
Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu komisyon çağrısına iktidar kanadında yer alan partiler destek verirken, muhalefet partileri ise temkinli yaklaşıyor. Komisyon sayısı, kimlerden ve nasıl oluşacağına dair tartışmalar ise devam ediyor. TBMM’deki siyasi partilerin dağılımına bakıldığında, iktidar kanadının komisyon kurulmasında güçlü bir tutumu olacağı görülüyor. Meclisteki temsil oranları dikkate alındığında AK Parti ve MHP’nin komisyon üye sayılarının diğer siyasi partilere göre daha fazla olacağı öngörülüyor.
