"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4939 %0.01
43,8995 %-0.03
4.094,96 % -0,25
3.595.824 %-1.354
İşçi Haber Gündem Dünyada sadece Halfeti’de yetişiyor: Karagül hasadı başladı!

Dünyada sadece Halfeti’de yetişiyor: Karagül hasadı başladı!

Efsanelere konu olan, siyaha yakın mor rengiyle büyüleyen karagül, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yeniden toprakla buluştu. Sadece bu bölgeye özgü olarak yetişen karagül hem tarımı hem de turizmi canlandırıyor. Hasatla birlikte karagül lokumdan kolonyaya kadar birçok ürüne dönüşüyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde dünyada sadece bu bölgede yetişen nadide çiçek karagül için hasat mevsimi başladı. Siyaha yakın koyu mor rengiyle tanınan ve efsanevi güzelliğiyle dikkat çeken karagül, özel iklim ve toprak yapısına sahip Halfeti’nin simgesi olmaya devam ediyor.

Bölgedeki seralarda özenle yetiştirilen karagüller, sabahın ilk ışıklarıyla toplanıyor ve farklı alanlarda kullanılmak üzere işleniyor.

Karagül Ürünleri Ekonomiye Can Veriyor

Karagül, yalnızca estetik bir değer değil; aynı zamanda ekonomik bir ürün. Seralarda toplanan bu özel gül türü, kolonya, sabun, kahve, dondurma, reçel, parfüm ve şerbet gibi çok sayıda ürüne dönüştürülüyor.

Halfeti Halk Eğitim Müdürü Eşref Arıkan, karagülün ekonomik değerine dikkat çekerek, “Karagül sayesinde ilçemizin tanıtımı yapılırken, ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor. Bu eşsiz çiçekten elde edilen ürünler turistler tarafından büyük ilgi görüyor.” açıklamalarında bulundu.

Halfeti’ye Ziyaretçi Akını

Halfeti, tarihi taş evleri, saklı sular altında kalmış camileri ve doğasıyla her yıl binlerce turisti ağırlarken, şimdi karagül ile bu ilgi daha da artıyor. Karagül sezonunda bölgeye gelen ziyaretçiler, hasat sürecine tanıklık edip, karagülden yapılan ürünleri deneyimleme fırsatı buluyor.

Karagül üreticisi Devrim Tutuş da üretim sürecine dair, “Yılda iki kez hasat yapıyoruz. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yaklaşık 18-20 gün süren hasatta, sabah erken saatlerde topladığımız güllerimizi Yeni Halfeti’deki üretim tesisimizde işliyoruz.” bilgilerini paylaştı.

Karagül’ün Halfeti dışındaki coğrafyalarda rengini kaybettiği ve siyaha yakın mor görünümünün sadece bu ilçede oluştuğu biliniyor. Bu durum, çiçeği hem botanik hem de turistik olarak benzersiz kılıyor. Bu nedenle yerel üreticiler, karagül üretimini artırmak ve bu genetik mirası korumak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: İHA