Şarkıcı Edip Akbayram hayatını kaybetti. 1970’li yıllardan bu yana müzik camiasının içinde olan Edip Akbayram, kariyeri boyunca pek çok albüme imza attı. İşte, Edip Akbayram’ın biyografisi…
EDİP AKBAYRAM KİMDİR?
Edip Akbayram, 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te doğmuş, Türk müziğinin önemli isimlerinden biridir. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalanmış ve çocukluk yıllarını bu hastalığın etkisiyle geçirmiştir. Müzikle olan tutkusu ise erken yaşlarda başlamış ve bu tutku, hayatının geri kalanını şekillendirecek bir kariyere dönüşmüştür.
Çocukluk yıllarında, haftalık harçlıklarını biriktirerek ünlü pop şarkıcılarının konserlerine katılan Akbayram, evinde aynanın karşısında taklitler yaparak şarkıcılığa olan ilgisini keşfetmiştir. Genç yaşlarda bir orkestra kurarak, amatör olarak müzik hayatına ilk adımlarını atmıştır. Lise yıllarında ise Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan’ın deyişlerini seslendirerek müzikle olan bağını daha da güçlendirmiştir.
İlk profesyonel plağını, Siyah Örümcekler adıyla yayımlamıştır. "Kendim Ettim Kendim Buldum" adlı plağıyla müzik kariyerine başlangıç yapmış ve kısa sürede adını duyurmuştur. Gaziantep’ten sonra Adana’ya yerleşmiş ve burada kurduğu orkestrayla müzik hayatına devam etmiştir. Adana’da Beyaz Saray Gazinosu’nda sahne almaya başlamış, ardından İstanbul’a taşınmıştır.
İstanbul'a geldikten sonra 1971'de katıldığı Altın Mikrofon Yarışması'nda birinci olarak müzik dünyasında büyük bir çıkış yapmıştır. Yarışmada "Kükredi Çimenler" adlı bestesi ile birincilik elde etmiştir. 1974 yılında ise Dostlar Orkestrası'nı kurarak, Anadolu pop müziği akımının öncüsü olmuş, "Kara Kuzu", "Deniz Üstü Köpürür" ve "Garip" gibi eserleriyle büyük beğeni kazanmıştır.
Başarılar ve Ödüller
Edip Akbayram, müzik kariyerinde pek çok ödüle layık görülmüş bir sanatçıdır. "Aldırma Gönül" ve "Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" gibi parçalarıyla büyük satış rakamlarına ulaşmış ve Altın Plak kazanmıştır. Bugüne kadar 250'nin üzerinde ödül kazanarak müzik dünyasındaki yerini pekiştirmiştir.
Sanatçının müziği, halkın kalbine hitap eden sözleri ve Anadolu'nun kültürel zenginliklerini yansıtan melodileriyle yıllar boyunca dinlenmeye devam etmiştir.