"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5032 %0.04
44,0326 %0.3
4.095,60 % -0,24
3.645.000 %0.287
İşçi Haber Gündem İşte 12 soruda İBB'deki yolsuzluk soruşturmasına dair detaylar

İşte 12 soruda İBB'deki yolsuzluk soruşturmasına dair detaylar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB'de yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddiaların ardından başlatılan soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu 19 Mart tarihinde gözaltına alındıktan 4 gün sonra tutuklandı. İmamoğlu dahil 10 kişiden oluşan örgütte kasa olarak kullanılan 4 kişi tespit edildi. Bunlar Adem Soytekin, Ali Nuhoğlu, Hüseyin Köksal, Emrah Bağdatlı. Peki, İBB'deki yolsuzluk soruşturması nasıl başladı? İşte yolsuzluk dosyasına dair bilinmesi gerekenler...

Okunma Süresi: 5 dk

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında ‘’Yolsuzluk'' ve ‘’Kent uzlaşısı'' kapsamında iki ayrı soruşturma başlattı. Soruşturmalar kapsamında 19 Mart tarihinde gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu, 23 Mart tarihinde gözaltına alındı. ‘’Yolsuzluk'' soruşturmasından tutuklanan İmamoğlu, ‘’Kent uzlaşısı'' kapsamında ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığı iddiaları gündemde yerini korurken, dev yolsuzluk soruşturmasına ait detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. İşte 12 soruda İBB'deki yolsuzluğa dair detaylar…

1 - İBB'YLE İLGİLİ KAÇ YOLSUZLUK SORUŞTURMASI VAR?

Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla sonuçlanan iki adet yolsuzluk soruşturması var. Biri 2019 yılındaki CHP İstanbul İl Binası’nın satın alınma sürecine ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesi, diğeri İBB’nin açık hava reklam mecralarındaki usulsüzlüklere dair 2021’den gelen soruşturmanın genişletilmesine dayanıyor. Bu soruşturmalar birleştirildi.

2- SORUŞTURMAYA AİT DELİLLER NASIL TOPLANDI?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik başlatılan yolsuzluk soruşturmasındaki delillerin nasıl ve nereden toplandığı merak ediliyordu. Deliller; MASAK raporları, teknik takip ve baz karşılaştırmaları, İçişleri Bakanlığı tevdi raporu ve 25 tanığın ifadeleriyle elde edildi.

3- GİZLİ TANIK İDDİASININ ASLI VAR MI?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturma soruşturmasında, 25 tanığın yalnızca 4'ü gizli tanık olarak ifade edildi. Bu tanıkların çoğu, İBB'de çalışan ve örgüt bilgilerine yakın tanıtımlar içerisinde bulunan kişilerden oluşur. Söz konusu tanıkların gizli ifadeleri, soruşturmanın seyrini etkileyecek önemli bir yer tutmakla birlikte, bu kişilerin iddialarının saklandığı ve somut delillerle desteklenip desteklendiği soruşturmanın ilerleyen aşamaları daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2

4- Hakkında gözaltı kararı verilenlerden kaçı firar etti? 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB'ye yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 19 Mart tarihinde gözaltı kararları verildi. Birinci dalga operasyonda hedef şahıslardan dokuzu firar etti. Bunların oldukça profesyonel ve sofistike yöntemlerle yardım alarak kaçtıkları tespit edildi.

5- Örgüt lideri iddiasıyla tutuklanan İmamoğlu’nun şahsi cep telefonu neden ortaya çıkmadı?

İmamoğlu şahsi cep telefonunu adli makamlara teslim etmedi. Bunun yerine danışmanına ait ve İBB üzerine kayıtlı bir telefonu şahsi telefonu gibi adli makamlara sundu. Operasyon sırasında da şahsi telefonu yanında yoktu. Arama esnasında telefonun evden çıkmaması “delilleri karartma çabası” olarak yorumlandı. Konuta gözaltı ve arama talimatıyla gelen kolluk kuvvetleri bizzat İmamoğlu’nun talimatıyla güvenlik görevlileri tarafından 20 dakika engellendi.

6-  Örgütün kasası olarak tespit edilen 4 kişi kim?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturma soruşturmasında İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişilik bir örgüt tespit edildi. Bu organizasyon içerisinde, "kasa" olarak yapılandırılmış ve finansal durumların yönetildiği 4 kişi belirlendi. Bu kişiler sırasıyla Adem Soytekin, Ali Nuhoğlu, Hüseyin Köksal ve Emrah Bağdatlı olarak açıklandı.

7- Örgüt hangi yasadışı faaliyetleri gerçekleştirdi?

Adrese teslim ihaleleri organize etme, ihaleye fesat karıştırma, kamu zararı oluşturma, kağıt üzerinde gerçekleşmeyen ihaleler düzenleyerek dolandırıcılık faaliyetinde bulunma, rüşvet alma, rüşvet verme, irtikap ve bu suçlardan gelir elde etme. İBB’den ihale alan firmaların hak edişlerinin ödenmesi karşılığında rüşvet alma. İmara aykırı yapılara iskan verme karşılığı örgüt adına rüşvet toplama. Suçtan elde edilen geliri naylon faturalar ve paravan şirketler üzerinden aklama, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve KVKK’ya aykırı kullanma, yayma.

8- İMAMOĞLU İLE ‘PARA KULELERİ’ GÖRÜNTÜLERİ ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR MI?

İmamoğlu daha önce CHP İstanbul İl Binası’nın alım sürecinden haberdar olmadığını açıklamıştı. Yapılan araştırmada para sayma görüntülerindeki süreci bizzat yönettiği belirlendi. Beylikdüzü Belediyesi’nden 6, Beşiktaş’tan 3 milyon ve Şişli’den gelen 800 bin TL’nin para kulelerinin oluşturulduğu avukatlık ofisine taşındığı tespit edildi.

9- İmamoğlu İnşaat’a düşük bedelle satıldığı belirtilen üç villa kim tarafından, nasıl alındı?

Villalar Nisan 2021’de örgüt kasası Ali Nuhoğlu tarafından 50 bin lira sermayeyle kurulan Güllüce Tarım A.Ş tarafından 32 milyon TL bedelle satın alındı. Bu şirketin sermayesi Mart 2024’te 46 milyon 800 bin liraya yükseltildi. Ve daha sonra 15 milyon lira bedelle İmamoğlu A.Ş’ye devredildi. Böylece üç villa şirketle beraber İmamoğlu’nun üzerine geçmiş oldu. Ali Nuhoğlu bu süreçte İstcon A.Ş. adlı şirketi üzerinden Kiptaş ile 2,1 milyarlık sözleşme imzaladı. 199,5 milyon liralık ödeme aldı.

10- İBB’den hak ediş alan şirketlerin ödemelerin bir kısmı ile İmamoğlu A.Ş’ye ödeme yaptığı iddiası nedir?

Kültür A.Ş’den 193 milyon lira ödeme alan BVA firması sahibi Murat Kapki, ödemenin yapılmasının ardından İmamoğlu İnşaat’a “daire parası” adı altında 50 milyon lira para transferi yaptı.

11- Örgütün gizli kasalarından Adem Soytekin’in 2020-2024 döneminde hesaplarında gerçekleşen para hareketliliği neden inceleme konusu oldu?

Soytekin, İmamoğlu İnşaat’ta kalfa olarak görev yapıyordu. Şahsi hesabı ve şirketlerinde 600 milyon lira tespit edildi. 4 yılda hesaplarına gelen para miktarı 1 milyar 250 milyon lira olarak tespit edildi. İBB’den ödeme alamayan iş adamlarından yüzde 1-20 oranlarında rüşvet aldığı ve ödemelerin yapılmasını sağladığı belirlendi.

12- Örgüte rüşvet vermeyi reddeden iş adamları nasıl tehdit ediliyordu?

Capacity AVM’nin sahibinden otopark işletmesinin istendiği, reddedilince 5 milyon EURO rüşvet talep edildiği, AVM sahibinin “Geleceğin Cumhurbaşkanıyla kötü olmak mı istiyorsunuz” diye tehdit edildiği belirlendi. Rüşveti kabul etmeyen AVM’ye belediye tarafından 197 milyon lira para cezası kesildiği tanık beyanları ve HTS kayıtları ile tespit edildi.

Kaynak: Milliyet.com_Zafer Şahin