Kıbrıs Barış Harekatı'nın 51. yıl dönümü kapsamında İstanbul’da düzenlenen törende, şehitler anıldı, barış ve özgürlüğün önemi vurgulandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen tören, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı" çerçevesinde düzenlenen etkinliğe, KKTC İstanbul Başkonsolosu Erek Çağatay, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, 1. Ordu Komutanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Kıbrıs gazileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Törende, anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
‘Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesinde Dönüm Noktası’
Törende konuşan Başkonsolos Erek Çağatay, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen barış harekatının, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğu ve güvenliğinin sağlandığı tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Çağatay, yalnızca Türklerin değil, Rum halkının da askeri cunta baskısından kurtarıldığını belirtti. “Yunan cuntasına karşı direnen Rumlar da kurtarılmış, Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir” ifadelerini kullandı.
1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin üç yıl içinde işlevsiz hale geldiğini hatırlatan Çağatay, Kıbrıslı Türklerin cumhuriyetin tüm organlarından dışlandığını ve bu durumun 1963’ten itibaren sistematik saldırılara dönüştüğünü söyledi.
'Adil ve Kalıcı Çözüm İçin Egemen Eşitlik Temel Alınmalı'
Çağatay, Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşadığı acıların tekrar etmesini istemediğini vurgulayarak, adada iki devletin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde bir anlaşma sağlanması gerektiğini ifade etti. Bu tezin, Türkiye’nin de desteğiyle uluslararası kamuoyuna açık şekilde ilan edildiğini belirtti.
Başta 15 Temmuz 1974’teki Yunan askeri darbesi olmak üzere yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan doğan müdahale hakkını doğurduğunu belirten Çağatay, “Türkiye, Kıbrıs Türk halkını toplu soykırımdan kurtarmak amacıyla barış harekatını gerçekleştirmiştir” dedi.
Törenin sonunda, hayatını kaybeden şehitler anıldı ve Başkonsolos Çağatay, anı defterini imzalayarak Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.