Divan edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İskender Pala, 1958 yılında Uşak’ta doğdu. İlkokulu Uşak’ta, liseyi Kütahya’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi. Lisans tezini Câmiu'n-Nezâir, doktora çalışmasını ise Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı başlığıyla tamamladı. Evli ve üç çocuk babası olan İskender Pala, İstanbul’da ikamet ediyor. Oğlunun adı Alperen Ahmet, kızlarının isimleri ise Hilye Banu ve Elif Dilasa.
İskender Pala hangi görevlerde bulundu?
Pala, 1983 yılında doktor, 1993’te doçent, 1998’de ise profesör unvanı aldı. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve MSÜ’de çeşitli görevlerde bulundu. Özellikle divan edebiyatı üzerine yaptığı akademik çalışmalar ve yayınladığı sözlüklerle adından söz ettirdi.
Aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev alan Pala, burada tarihi deniz arşivlerinin kurulması ve geliştirilmesine katkı sundu.
İskender Pala hangi ödülleri aldı?
Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü – 1989
Türk Dil Kurumu Ödülü – 1990
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü – 2013
Aydınlar Ocağı Yılın Edebiyat Adamı Ödülü – 2001
İskender Pala'nın Kitapları
Prof. Dr. İskender Pala, hem akademik hem de popüler edebiyat alanında birçok esere imza atmıştır. İşte bazı önemli kitapları:
Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü
Kronolojik Divan Şiiri Antolojisi
Aşina Güzeller
Ah Mine’l-Aşk
Kırklar Meclisi
Şairlerin Dilinden
Müstesna Güzeller
Şi’r-i Kadim
İskender Pala'nın Türk Telekom’a Atanması Ne Anlama Geliyor?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Bulut’un vefatı sonrası boşalan bağımsız üyelik görevine Prof. Dr. İskender Pala’nın atanması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Pala’nın entelektüel birikimi ve kültürel mirasa olan katkılarının, Telekom’un stratejik vizyonuna nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.