Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında etkisini artıran yüksek sıcaklık ve nemin özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik rahatsızlığı olan bireyler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, bu grupların güneş ışınlarından korunması, serin ortamlarda bulunması ve sıvı kaybına karşı önlem alması gerektiği vurgulandı.
Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı
Açıklamada, sıcak havalarda terleme ile artan sıvı kaybını telafi edebilmek için günlük en az 2,5 ila 3 litre su tüketilmesi gerektiği bildirildi.
Su tüketimi kadar hangi içeceklerin tercih edildiğinin de önemli olduğu belirtilirken; çay, kahve ve gazlı içeceklerin sınırlandırılması, bunun yerine ayran ve maden suyu gibi mineralli içeceklerin tercih edilmesi önerildi.
Bakanlık, sıcak havalarda ağır, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yerine:
- Taze sebze ve meyveler,
- Su oranı yüksek gıdalar (karpuz, kavun gibi),
- Küçük porsiyonlarla ve sık aralıklarla yapılan hafif öğünler önerildi.
Güneşin etkisinin en yoğun olduğu 11.00 ila 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, bu saatlerde yapılacak fiziksel aktivitelerin kalp sağlığı açısından tehlikeli olabileceği ifade edildi.
Egzersiz yapmak isteyenler için en uygun saatler olarak sabah erken saatler veya akşam serinliği önerildi. Egzersiz sırasında bol sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı: Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su tüketilmeli. Aksi takdirde vücudun susuz kalması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sağlık Bakanlığı, alınacak küçük ama etkili önlemlerle sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunmanın mümkün olduğunu belirtti. Bu yaz susuz kalmayın, öğünlerinizi hafifletin ve güneşten uzak durun!
Kaynak: AA