Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı 24 Şubat 2022’de Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Wolfgang Schwan tarafından görüntülenerek savaşın sembol yüzü haline gelen Olena Kurilo, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek İstanbul barış müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kurilo, Türkiye’nin barış için sunduğu diplomatik platformdan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarlığını dile getirerek, “Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a barışın sağlanması için platform sunduğundan dolayı gerçekten minnettarım” ifadelerini kullandı.
Putin'den İstanbul’da Müzakere Teklifi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, üç yıl önce kesilen doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz şekilde yeniden başlatılması önerisini gündeme getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak görüşmelere ev sahipliği yapmasını talep etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye’nin, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın adil ve kalıcı bir barışla sonuçlanması için müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. Ukrayna yönetimi bu teklife olumlu yanıt verdi. Gözler şimdi İstanbul’da yapılacak barış görüşmelerine çevrildi.
KURİLO: Barışa Hiç Bu Kadar Yaklaşılmadı
Ukraynalı öğretmen Olena Kurilo, savaşın başından bu yana ilk kez gerçek bir barış fırsatının doğduğunu vurguladı. “Savaşı sona erdirecek bir ateşkes ya da barış anlaşmasına daha önce hiç bu kadar yakın olunmadı” diyen Kurilo, her Ukraynalı gibi barışın bir an önce sağlanmasını temenni ettiğini söyledi.
Ancak Kurilo, barışa dair umutlarına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin’in müzakere sürecinde Ukrayna için kabul edilemez taleplerde bulunacağından endişe duyduğunu ifade etti. Kırım gibi yasa dışı ilhak edilen bölgelerin Rusya toprağı olarak tanınmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kurilo, “Oralar bizim topraklarımız. Anayasamızda açıkça ‘Ukrayna bir bütündür, bölünemez. Bölünemez veya devredilemez.’ ifadesi geçiyor” dedi.
Kurilo, Avrupa Birliği ve ABD’nin Ukrayna’ya verdiği destek için teşekkür ederken, uluslararası toplumun barış için daha erken ve kararlı adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Avrupa ülkelerini yetersiz ve geç müdahale ile eleştiren Kurilo, “(Avrupa) Taurus füzeleriyle misilleme yapmamıza izin verebilir, bize daha fazla hava savunma sistemi, top mermisi ve uzun menzilli füze sağlayabilirdi” ifadelerini kullandı.
Yardımların kritik ilk aşamada yeterli olmadığını vurgulayan Kurilo, “O zamanlar destek daha güçlü olsaydı, bu savaş çoktan bitmiş olabilirdi” dedi.
KURİLO: Türkiye Renkli ve Eşsiz Bir Ülke
Kurilo, savaşın başlamasından bir yıl önce Türkiye’ye tatile geldiğini ve Kemer’i ziyaret ettiğini anlattı. Türkiye’ye hayran kaldığını belirten Kurilo, İstanbul’u hiç görmediğini ancak mimarisi ve tarihiyle ilgili çok güzel şeyler duyduğunu söyledi.
Eğer barış süreci İstanbul’da başlarsa, yalnızca kendisinin değil tüm Ukraynalıların Türkiye’ye seyahat etmek isteyeceğini belirten Kurilo, “Türkiye bizim komşumuz, muhteşem bir doğa ve çevreye sahip güzel bir ülke. Türkiye'yi ziyaret edip sizinle konuşmaktan ve kültürünüzü tanımaktan mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.
AA'nın Fotoğrafı Savaşın Simgesi Oldu
Olena Kurilo’nun yüzündeki bandaj ve gözyaşlarıyla çekilen fotoğrafı, savaşın simgesi haline geldi. CNN, savaşın başladığını bu fotoğrafla duyururken; The Guardian, The Times, The Sun, Independent ve Bild gibi pek çok uluslararası yayın kuruluşu da aynı kareyi manşetlerine taşıdı.
“First Face of War: Intimate Portrait of Ukrainian Teacher, 2022” (Savaşın İlk Yüzü: Ukraynalı Öğretmenin Samimi Portresi) adıyla ABD'deki Heritage Auctions'ta açık artırmaya çıkarılan eserden elde edilen 100 bin dolarlık gelir Ukrayna Kızılhaç Derneği’ne bağışlandı.
AA foto muhabiri Wolfgang Schwan ise 2023 Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülleri’nde “Ukrayna Savaşı” başlıklı serisiyle “Hikaye Anlatımı” kategorisinde birincilik, Kurilo’nun portresiyle de “Belgesel & Foto Muhabirliği” kategorisinde mansiyon ödülü kazandı.