"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Şişeni getir, paranı al! Türkiye'de depozito sistemi başlıyor

Şişeni getir, paranı al! Türkiye'de depozito sistemi başlıyor

Cam, plastik ve metal ambalaj çöpleriniz artık çöp değil, değer! 2026’da tüm Türkiye’de devreye girecek Depozito İade Sistemi ile hem doğa korunacak hem de vatandaşlar teşvik ödemesi alacak. Peki, depozito sistemi nasıl çalışacak? İşte, tüm detaylar haberimizde!

Okunma Süresi: 2 dk

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sakarya’da düzenlenen “Depozito İade Sistemi Tanıtım Toplantısı”nda, Türkiye’nin çevre ve ekonomi odaklı en büyük dönüşüm projelerinden birinin detaylarını paylaştı. Kurum, 2026 başında tüm Türkiye’de başlayacak sistemin, yıllık 500 milyon avro ekonomik katkı sağlayacağını duyurdu.

Depozito İade Sistemi nedir?

Sistemin ilk etapta Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’de başlatıldığını belirten Kurum, “7 bölgemizde 7 pilot ilde altyapı kurulumları tamamlanıyor. Ardından tüm il ve ilçelere yayacağız. Hedefimiz, yılda 25 milyar şişenin geri dönüşümünü sağlamak” dedi.

Yeni sistem, “DOA – Depozitosu Olan Ambalajlar” markası altında yürütülecek. Vatandaşlar, cam, metal ve plastik şişeleri belirlenen iade makinelerine bırakarak teşvik ödemesi alabilecek. Bu teşvikler, market alışverişlerinden kafelerdeki harcamalara kadar birçok alanda kullanılabilecek, hatta başkalarına transfer edilebilecek.

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, sistemin Sakarya’da başarıyla test edildiğini belirtti. “Bu modelle hem çevreyi koruyoruz hem de ithal edilen ham madde ihtiyacını azaltarak sanayiye doğrudan katkı sağlıyoruz” dedi. Sistem, Emlak Katılım Bankası iş birliğiyle geliştirilen finansal altyapı ve yerli yazılım teknolojisiyle destekleniyor.

Sistem sayesinde, yılda 25 milyardan fazla içecek ambalajı çöpe gitmeyecek. Geri dönüştürülen bu materyaller, hem çevresel kirliliği azaltacak hem de geri dönüşüm sektörüne ham madde sağlayarak istihdam ve üretim artışını destekleyecek.