Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte TBMM’nin ne zaman tatile gireceği sorusu kamuoyunun gündeminde yerini aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Anayasa ve İçtüzük gereği belirli bir tarihte yaz tatiline girecek. Meclis ne kadar süre tatile giriyor? Meclis kapanınca neler oluyor?
Meclis'in Tatil Takvimi Belli Oldu mu?
Anayasa'nın 93. maddesi ve TBMM İçtüzüğü’nün 5. maddesine göre, Meclis'in her yıl 1 Temmuz tarihinde tatile girmesi gerekiyor. Tatil süresi ise genellikle yaklaşık iki ayı kapsıyor ve Meclis 1 Ekim'de yeniden açılıyor.
TBMM’nin gündeminde emeklilik düzenlemeleri, vergi reformu, torba yasa teklifleri ve ekonomiyle ilgili yeni düzenlemeler gibi birçok önemli başlık bulunuyor. Eğer bu başlıkların görüşmeleri tamamlanamazsa, Meclis tatilinin ertelenmesi ihtimali gündemde.
Bu durumda Meclis Genel Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda, milletvekilleri çalışmaya devam edebilir ve yaz tatili ileri bir tarihe sarkabilir.
Meclis Kapanınca Neler olur?
Meclis’in resmi tatilde olduğu süre boyunca Genel Kurul toplantıları yapılmaz, yeni yasa teklifleri görüşülmez. Ancak olağanüstü gelişmeler durumunda Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı çağrısıyla Meclis olağanüstü toplantıya çağrılabilir.
Meclis’in tatil takvimi, özellikle yasalaşması beklenen kanun teklifleri, atama kararları ve ekonomiyle ilgili gelişmeleri bekleyen vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Birçok düzenlemenin Meclis tatile girmeden önce çıkıp çıkmayacağı merak konusu.