"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Tercan Barajı, 13 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Tercan Barajı, 13 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Erzincan’da Tuzla Çayı üzerinde kurulu Tercan Barajı, hem tarımı besliyor hem de enerji üretiyor. Baraj, yılda ortalama 42 milyon kilovatsaat elektrik üretimiyle 13 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılarken, 14 binden fazla dekar tarım arazisini de suluyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Erzincan’ın Tercan ilçesinde, 1969-1988 yılları arasında inşa edilen Tercan Barajı, bölge için hem tarım hem de enerji açısından büyük bir kaynak konumunda. Tuzla Çayı üzerinde yer alan baraj, 65 metre yüksekliğe sahip gövdesiyle dikkat çekiyor. İnşa edildiği günden bu yana Erzincan ekonomisine çok yönlü katkı sağlıyor.

Tercan Barajı: 65 Metrelik Dev Yapı Hayat Dağıtıyor

Barajın depolama kapasitesi sayesinde bölgede 14 bin 184 dekar tarım arazisi, modern sulama sistemleri ile suya kavuşuyor. Bu sayede hem verimlilik artıyor hem de kuraklık riskiyle mücadelede çiftçilere destek sağlanıyor. Baraj, çevre köy ve ilçelerin tarım potansiyelini sürdürülebilir hale getiriyor.

Tercan Barajı yalnızca tarım değil, enerji üretimi açısından da bölgeye değer katıyor. Yıllık ortalama 42 milyon 964 bin kilovatsaat elektrik üretimi ile Erzincan’da yaklaşık 13 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip. Bu üretim, bölgedeki karbon ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlıyor.

Enerji maliyetlerinin arttığı bu dönemde, Tercan Barajı’nın yerli ve yenilenebilir enerji üretimi ile sağladığı katkı hem çevresel hem de ekonomik anlamda büyük önem taşıyor. Aynı zamanda sulama kapasitesiyle birlikte tarım gelirlerini artırıyor, göçü önlüyor ve kırsal kalkınmayı destekliyor.

Tercan Barajı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde enerji ve sulama potansiyeli açısından stratejik projelerden biri olarak gösteriliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilen baraj, Türkiye'nin kırsal bölgelerinde enerji arz güvenliğini ve tarımsal sürdürülebilirliği birlikte sağlayan örnek yapılar arasında yer alıyor.