Güney Kore'de iktidar partisinin lideri, bu haftaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanya yürütürken saldırıya uğramasıyla bugün hastaneye kaldırıldı.

Demokrat Parti lideri Song Young-gil, Seul'de kendisine arkadan yaklaşan ve kafasına daha küçük bir çekiçle vuran geleneksel cübbe giyen bir adam tarafından saldırıya uğradı.


Parti yetkilileri Song'un durumunun stabil olduğunu ve bir şüphelinin polis nezaretinde olduğunu söyledi.

Güneydoğudaki liman kenti Busan'da düzenlenen bir başka mitingde Lee, "Şiddet demokrasiye zarar verir, asla kabul edilemez" dedi ve Song'a acil şifalar diledi.

Yoon, seçime müdahale eden herhangi bir şiddetin haklı olamayacağını ve Song'un hızla iyileşmesini ve tüm kampanyacıların güvenliğini umduğunu söyleyen bir bildiri yayınladı.

 Başkan Moon Jae-in ise saldırıyı "demokrasiye karşı terör" olarak nitelendirdi.


Saldırı, Cumartesi günü sona eren erken oylamanın, koronavirüs hastalarının uzun süre beklemesi nedeniyle harap olurken, bazı seçmenlere kullanılmış oy pusulaları verildi. 

İki günlük oylama, seçmenlerin yaklaşık %37'sinin rekorunu kırdı, ancak aynı zamanda Güney Kore'nin 35 yıllık sıkı ve nispeten şeffaf seçim yönetimi demokratik tarihini ve COVID-19'a karşı çoğunlukla başarılı bir mücadeleyi kararttı.

'ÖZGÜR' ORGANİZASYON

Yoon'un kampanyası "İlkokul seçimleri daha özensiz olamaz" derken, ülkenin Ulusal Seçim Komisyonu (NEC) defalarca özür diledi ve oylama prosedürlerini aceleyle sıkılaştırdı.

Günlük COVID-19 enfeksiyonları 200.000'in üzerinde benzeri görülmemiş seviyelere yaklaştığından ve 1 milyondan fazla kişi evde tedavi gördüğünden, parlamento bu tür hastaların yüz yüze oy vermesini kolaylaştırmayı kabul etti. 

Cumartesi günkü enfekte seçmenler için yapılan özel erken oylama sırasında birçok sandık yerinde kaos patlak verdi. NEC, bazı seçim görevlilerinin seçmenlerin doğrudan oy kullanmasına izin vermek yerine, onları bir alışveriş torbasında veya plastik kovada toplayıp sandıklara koymaları için taşıdıklarını söyledi.

Bazı seçmenlere daha önce kullanılmış kağıtlar verilirken, diğerleri soğukta uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı ve en az birinin bayıldığı bildirildi.

İsrailli milletvekili ABD’yi açıkça tehdit etti: Gazze’yi füzelerle vuracağız İsrailli milletvekili ABD’yi açıkça tehdit etti: Gazze’yi füzelerle vuracağız

NEC yaptığı açıklamada, "Tüm sorunlar, kapsamlı hazırlıklardaki başarısızlığımızdan kaynaklandı ve yetersiz kalmaktan tamamen biz sorumluyuz." dedi.

Bununla birlikte, faul olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını da ekledi.

Acil bir toplantının ardından, normal seçmenler 18.00'e kadar ayrıldıktan sonra kalan COVID hastalarının erken oylama için kullanılan geçici kabinlerde değil, resmi sandıklarda oy kullanmasına izin vereceğini söyledi.

Lee'nin partisi, NEC'in başkanı Noh Jeong-hee'nin istifa etmesi yönündeki muhalefet talebini reddetti, ancak daha fazla karışıklığı önlemek için adımlar talep etti.

Pazar günü Moon, NEC'e hataları tam olarak açıklamasını ve tüm insanların oy kullanma hakkını garanti etmesini emretti.

Dört sivil gruptan oluşan bir grup Pazartesi günü bir protesto düzenleyerek, ihlallerin sıkı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

Yaklaşık 44 milyon Güney Koreli, hızla yükselen ev fiyatları, kutuplaşmış siyaset ve rüşvet skandalları karşısında artan hayal kırıklığı sırasında yasal olarak yeniden seçilmesi yasaklanan Moon'un halefi için oy kullanmaya hak kazanıyor.

Bu haber Reuters.com'dan alınmıştır. Habere ulaşmak için tıklayınız.

Bunlara da göz atabilirsiniz!