Şeker fabrikası taşeron çalışanları 2024 Türkiyyesi'nde taşeron sistemi ile istihdam ettirilmeye devam ediyor. Eşit işe eşit maaş ve mesleki güvence isteyen işçiler, zor şartlarda taşeron olarak çalışıyor. 

İş işleyişi ve yaşlanılan mağduriyeti anlatan mağdurlar, ''Özelleştirilen şeker fabrikalarında, hükümetin “Hiçbir işçi mağdur edilmeyecek” sözüne karşın yalnızca Muş Şeker Fabrikası’nda 406 taşeron işçisinden 346’sı işten çıkarıldı. 7 şeker fabrikasında işten atılan işçi sayısı775’i bulurken, 811 işçi ise emekliliğe zorlandı.

Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin ardından fabrikalarda çalışmaya devam edecekleri vadedilen taşeron işçiler, işlerinden çıkarılıyor. Erzurum Şeker Fabrikası'nda işten atılan taşeron işçilerin, fabrikalarından zorla çıkarılmalarının ardından büyük tepki gösterdi. 

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI

1- Çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde çalışıyorlar

2-Kadroları yok

3- Mesleki güvenceleri yok

4-Yıllık izinlerinden yararlanamıyorlar

5- Tayin hakkları yok

6-Eşit işe eşit ücret verilmiyor

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

Süreç içersinde birçok baskı ile işten çıkartılmaya çalışan işçiler zorunlu emekli edilmelerinden ardından hükümetin konu ile ilgilenmesi için sosyal medyadan seslendi. 

VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:

Anasayfa - Prof. Dr. Vedat Işıkhan

"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.

Konunun çözülmememsinina ardından tepki gösteren taşeron işçiler, ''Merhaba ağzımız zehir gibi oldu ılgın şeker fabrikası taşeron çalışanlarıyız fabrika satılınca bizim haklarımız alacak firmaya geçecekmiş fabrikalara sahip çıkılmadı bizim haklarımıza kim sahip çıkacak, Sn bakanım şeker fabrikası taşeron çalışanları ne olacak? Fabrika satıldıktan sonra bizlerde kadro bekliyoruz'' şeklinde açıklama yaptı.

GÜRER'DEN TAŞERON ŞEKER FABRİKASI ÇALIŞANLARI İÇİN KRİTİK AÇILAMA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şeker Fabrikası taşeron çalışanları için kritik açıklamalarda bulundu. Gürer yaptığı açıklamada, ''Şekerpancarı üretimimiz ve şeker varlığımız yeterli iken NBŞ ülkeye neden sokuldu? Şekerpancarı çiftçisi ekmesin diye uğraşılıyor. Şeker fabrikası özeleşti. Şeker ithal edildi. Soruyorum Türkiye’de nişasta bazlı şurup üretimine hangi güçler yol açtı?'' dedi.