İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Belediye-İş Sendikası arasında yasal olarak imzalanan sözleşmenin uygulanmaması işçileri mağdur etmektedir. 

Uzun süredir sendika ve İBB arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girmemesi nedeniyle mağdur olan işçiler, şu sözlerle yetkililere sesleniyor:

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

Kamuoyuna; İstanbul Büyükşehir Belediyesi işçileri, işveren ile sendika arasında kıskaca alınmaktadır. İki yılımız toplu iş sözleşmesi yapılamadan sendikalar arası yetki mücadelesi ile harcandı ve sözleşme yapılamadan üzerine çizgi çekildi. Mart 2023 tarihinden bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanmış olmakla birlikte bu kez işveren imza atmış olduğu toplu iş sözleşmesini uygulamayacağını beyan etmektedir. İBB işçileri aylardır mağdur ediliyor.

Yetkili sendika Belediye-İş gayet oportünist bir tavırla adeta işvereni memnun etmek için çaba göstermektedir.

Yetkili sendika Belediye-İş ,mzalanmış toplu iş sözleşmesi daha uygulanmadan işverenin talebi üzerine, yaptığı ek protokol ile sözleşmenin ikinci yılında yapılması gereken artışı (enflasyon + 5 puan) yıllık değil 6 aylık yapmayı kabul ederek geçmiş 6 aylık enflasyon farkının da üzerine de kalem çekmiştir.

İBB işçi inisiyatifi bu kuşatmayı kırmakta kararlıdır. İşverenin ve sendikanın "işçiler tarafından oluşturulmuş whatsapp gruplarında" bu duruma isyan eden işçileri avlama çabasına da izin vermeyeceğiz. Üreten biziz, çalışan biziz, kazanan da biz olacağız.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Belediye-İş Sendikası ise durumu şu sözlerle açıkladı: 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile sendikamız Belediye-İş arasında yasal olarak imzalanan sözleşme uygulanmamaktadır.

Yasal olarak imzalanmış sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle üyelerimiz iki aydır toplu sözleşmeden kaynaklı ücretlerini eksik almaktadır. Ayrıca geçmiş döneme ait sözleşmeden kaynaklı bir defaya mahsus 20.000 TL net seyyanen tutarındaki geriye dönük alacakları da ödenmemiştir.

Hayat pahalılığının yaşam koşullarını dayanılmaz hale getirdiği ülkemiz koşullarında yasal olarak imzalanan sözleşmenin uygulanmaması, geçim sıkıntısı yaşayan üyelerimizi daha da bunaltmaktadır.

Üyelerimizin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden öncelikli beklentisi, yasal olarak imzalanmış toplu sözleşmenin bir an önce uygulanarak yaşanan mağduriyetin giderilmesidir.

Sendikamızın ve üyelerimizin yapıcı yaklaşımı, her türlü diyalog çabasına rağmen sorunun çözülmemesi halinde ise, daha sonra açıklanacak bir tarihte sendikamız konuyu kitlesel olarak İBB önünde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Saygılarımızla.