Bugün İstanbul'un, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmsinin 570. yıl dönümü olması nedeniyle pek çok etkinlikle fetih kutlaması yapıldı.

Her yıl yapılan kutlamada İslam peygamberi Hz. Muhammed'in "Kostantîniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır. Onu fetheden askerler ne güzel askerlerdir." hadisi öne çıkarıldı ve Fatih'in bu hadisteki övgüye mazhar olduğu belirtildi.

Gelevek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da fethin yıl dönümünde sosyal medya hesabı üzerindne paylaşımda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul’un Fethi’nin 570. yılı kutlu olsun. Çağ kapatıp, çağ açarak Hz. Muhammed (SAV)’in övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han'ı ve şanlı ecdadımızı rahmetle anıyorum."

İHSAN ELİAÇIK'TAN İSTANBUL'UN FETHİ TEPKİSİ

Davutoğlu'nun paylaşımına farklı bir İslam yorumuyla dikkat çeken İlahiyat yazarı İhsan Eliaçık'tan itiraz geldi. Eliaçık, Davutoğlu'nun paylaşımına şu ifadelerle karşlılık verdi:

Bakan Fidan ile Mısırlı mevkidaşından basın açıklaması! Bakan Fidan ile Mısırlı mevkidaşından basın açıklaması!

"Ahmet Bey, Muhammed Peygamber'e atfedilen İstanbul'un fethi ile ilgili hadis uydurma, Yezid için uydurulmuş. Fethi kendinizce kutlayın, o ayrı ama peygamberi bu işlere karıştırmayınız."

Eliaçık aynı zamanda paylaşımında "Bkz. İşin ehli açıklıyor" diyerek ilahiyatçı İsrafil Balcı'nın bir videosunun linkini paylaştı.