Maaşlarının yetersiz olduğunu, özlük haklarında düzenleme yapılması gerektiğini belirten infaz koruma memurları can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını belirtiyor. Birçok alanda geri plana atılan infaz koruma memurları en temel hakları olan can güvenliğinin olmamasına da tepki gösteriyor. 

İnfaz koruma memurları, ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını, bu şartlarda fiziksel ve psikolojik olarak yorulduklarını belirterek yetkililerden bir çalışma yapılmasını talep ediyor. Seçim öncesinde düzenleme bekleyen infaz koruma memurlarının talepleri yetkililer tarafından görmezden gelinirken yerel seçimlerin yaklaşmasıyla taleplerini yinelemeye başladılar.

Görev yaptıkları esnada zaman zaman mahkumlarla fazla yakın olan infaz korkma memurları, hükümlü ve tutuklular tarafından tehdit, şantaj ve iftiralara maruz kaldıklarını belirterek iş ortamlarında can güvenliklerinin olmadığını belirtiyor. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Yüksel Arslan infaz koruma memurlarının sorunlarını TBMM'ye taşıdı. Arslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının etkin kılınması ve bu yolla ceza infaz kurumlarının güvenliğinin arttırılmasında önemli rolü bulunan infaz koruma memurlarının;

İş sağlığı açısından güvenli koşullarda çalışması ve olumlu tutum – davranışlarının arttırılmasına,

Sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine, ilişkin kanun teklifimizi Gazi Meclisimize teslim ettik” dedi.

MEB'de "görevde yükselme" atama sonuçları açıklandı MEB'de "görevde yükselme" atama sonuçları açıklandı

Arslan, kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: 

Ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen ıslah çalışmalarımn etkin kılınması ve bu yolla ceza infaz kurumlarının güvenliğinin arttınlmasmda önemli rolü bulunan infaz koruma memurlarının; iş sağlığı açısından güvenli koşullarda çalışması ve olumlu tutumdavranışlarımn arttınlması amacıyla sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi önem arz etmektedir.

Kayda geçen birçok olay göz önüne alındığında infaz koruma memurlarının sürekli stres altında olduğu açıkça gözlemlenmektedir. İnfaz koruma memurlarına mahkumlarca yöneltilen tehditler, gerçekleşen şiddet olayları, mahkum istekleri ve zaman zaman çeşitli şekillerde infaz koruma memurlar yanıltma çabalan ve buna ek olarak çalışanlar arası ve yöneticilerle yaşanan problemler ile yüksek güvenlik önlemleri içinde sürekli kapalı ortamda bulunmak infaz koruma memurlann son yıllarda en çok yakındığı sıkıntılardan bazdandır.

Yaşanan söz konusu sıkıntılara; vardiyalı çalışma yıpranma yasasından yararlanamama, mesai saatlerinin uzunluğu, personel yetersizliği, resmi tatil günlerinde çalışma zorunluluğu, düşük maaş, toplumda imajların kötü oluşu, işte bir ihmal ve hata söz konusu olduğunda kanum yolla yargılanma durumu, 24 saat toplıun normlanna uyum sağlamayan ve psikolojik ve fiziksel şiddette başvurmaya yatkın bireylerden sorumlu olma ve daha birçok stres kaynağı ile birlikte, infaz koruma memurlann tükenmişlik yaşamalarına ve aile yaşamlarımn da bundan olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır.

Dolayısıyla hükümlü ve tutuklulann ıslahı ve çağdaş şartlarda cezalannm infaz edilebilmesi adına birçok hukuki düzenlemeler yapılırken bu görevi ifa eden ceza infaz kurumu personelinin özlük hakları ihmal edilmektedir.

Buna istinaden kanun teklifimiz ile zor koşullarda fedakârca görev yapan infaz koruma memurlarının sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi, benzer işleri yapan meslektaşları ile aynı/yakın statü ve özlük hakkı seviyesine getirilmesi amaçlanmıştır.