Meclis gündeminde yer alan torba yasa teklifi, taşeron işçilere kadro, Bağ-Kur’lulara erken emeklilik, ev kadınlarına prim desteği ve 3600 ek gösterge gibi milyonları ilgilendiren düzenlemeleri kapsıyor. Yasa kabul edilirse birçok kesim için sosyal ve ekonomik haklarda önemli iyileştirmeler yürürlüğe girecek.

Taşerona kadro düzenlemesi
2023 yılında gündeme gelen taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik düzenlemede sona yaklaşıldı. Meclis'teki torba yasanın ikinci bölümünde yer alması beklenen maddeyle yaklaşık 100 bin taşeron işçinin kadroya geçişi sağlanacak. İlgili bölümün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

3600 ek gösterge genişletiliyor
Daha önce uygulamadan yararlanamayan kamu personelini de kapsayacak şekilde birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi hedefleniyor. Yeni düzenleme ile 500 binin üzerinde memurun maaş ve ikramiyelerinde artış bekleniyor. Hazırlıklar, memur konfederasyonları ile yürütülen çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis’e taşınacak.

Bağ-Kur’lulara 7200 prim günü ile erken emeklilik
Torba yasa kapsamında Bağ-Kur’lu küçük esnafın prim gün sayısı 9000’den 7200’e düşürülecek. Bu sayede 1 milyon esnaf erken emeklilik hakkı kazanacak. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaflar da bu kapsama dahil edilecek.

Ev kadınlarına prim desteği geliyor
Sosyal güvence kapsamını genişletmek amacıyla ev kadınlarına yönelik yeni bir destek paketi devreye giriyor. Yapılacak düzenlemeyle isteğe bağlı sigorta priminin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Böylece ev kadınları daha düşük ödemelerle emekli olabilecek.

Anneler için yıpranma hakkı
Torba yasa teklifinde, çocuk sahibi kadınlar için emeklilik yaşında esneklik sağlayacak yıpranma modeli de gündeme geliyor. Çocuk sayısına göre hem yaş indirimi hem de ek prim desteği sağlanması planlanıyor.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak
Sosyal güvenlik sistemini desteklemek amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemi kurulacak. Otomatik katılım sisteminin işveren katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi hedefleniyor.
