Anayasa’nın 50. maddesi ve İş Kanunu’nun 46. maddesine göre işçilere haftada en az 24 saat kesintisiz hafta tatili hakkı tanınıyor. İşçinin tatil hakkı kazanması için ise öncesinde en az 6 gün çalışmış olması gerekiyor. Yargıtay kararları da 24 saatin altındaki hafta tatilini geçersiz sayıyor.
Hafta Tatilinde Çalışan İşçinin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Mevzuata göre hafta tatilinde çalıştırmak yasak olsa da işçinin onayıyla çalışma yapılabiliyor. Bu durumda fazla mesai ücreti %50 zamlı ödeniyor. Örneğin, saatlik 100 TL ücret alan işçi için hafta tatilinde çalışılan her saat 150 TL’ye denk geliyor. Ayrıca işçi, zamlı ücret yerine serbest zaman kullanma hakkına da sahip.
TBMM’de yapılan yeni düzenleme ile turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan işçiler için hafta tatili uygulaması değişti. Artık 6+1 yerine 10+1 kuralı geçerli olacak. Yani, 10 gün aralıksız çalışan işçi, 11. gün hafta tatiline çıkabilecek.
Bu süre boyunca yapılan çalışmalar fazla mesai sayılmayacak; yani zamlı ücret veya ek izin hakkı doğmayacak.
Diğer Sektörlere Örnek Olabilir Mi?
Turizm sektöründeki bu esnek hafta tatili uygulaması, çalışanlar ve işverenler açısından avantajlar sağlarken diğer sektörlerde de benzer uygulamaların gündeme gelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri ve işçi sendikaları konuyu yakından takip ediyor.
Kaynak: HaberTürk