"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber İşçinin Gündemi Birleşik Metal-İş'ten Accuride Wheels Bilecik fabrikası önünde 'Fabrika bizimdir' eylemi

Birleşik Metal-İş'ten Accuride Wheels Bilecik fabrikası önünde 'Fabrika bizimdir' eylemi

Birleşik Metal-İş Sendikası, Bilecik'teki Accuride Wheels Fabrikası'nın iflas bahanesiyle satılmak istenmesine karşı fabrika önünde eylem yaparak, “Fabrika bizimdir, bizim kalacak” sloganını attı.

Okunma Süresi: 3 dk

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Accuride Wheels Bilecik Jant Sanayi A.Ş. önünde, fabrikanın satışına karşı bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Fabrikada çalışan 255 işçiden 194’ünün sendika üyesi olduğu belirtilen eylemde, yüksek ihracat kapasitesine sahip fabrikanın iflas gerekçesiyle satılmasına karşı çıkan sendika, fabrikanın kapatılmaması için kamu müdahalesi talep etti.

Eyleme, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Eğitim Sekreteri Özcan Atmaca, Eskişehir Şube yöneticileri, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ve Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun da katılarak destek verdi. Katılımcılar, sık sık "Fabrika bizimdir, bizim kalacak" şeklinde sloganlar atarak fabrikanın satılmaması gerektiğini vurguladılar. Sendika, fabrikanın usulsüz satışına karşı kamu girişimi yapılmasını talep ederek, işçilerin geleceği ve haklarının korunmasını istedi.

Birleşik Metal-İş, Bilecik Fabrikasının Satışına Karşı Taleplerini Açıkladı

Genel Başkan Atar, Birleşik Metal-İş’in fabrikaya dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, firmanın ABD, Avrupa ve Asya'da 16'dan fazla tesisi bulunuyor ve Bilecik'teki fabrikanın 2023 itibarıyla 13,6 milyon dolar ihracat geliri sağladığı ifade ediliyor. Buna rağmen fabrikanın iflas gerekçesiyle satışa çıkarılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, fabrikanın satışa sunulmasının, 255 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını riske atacağı ve işçilere iş güvencesi sağlamayacağı dile getirildi. Ayrıca, raporda şu ifadeye yer verildi:

“Bu düzeyde ihracat kapasitesine ve teknolojik altyapıya sahip bir sanayi kuruluşunun üretimi durdurularak tasfiyeye zorlanması, yalnızca çalışanlar açısından değil, Türkiye’nin üretim kapasitesi, dış ticaret dengesi ve sanayi stratejileri açısından da ciddi kayıplara yol açmaktadır.”

Sendika, taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Accuride Wheels Bilecik Jant San. A.Ş.’nin tasfiye ve satış sürecinin; mevzuata, rekabet hukuku düzenlemelerine, ticaret ve iş hukuku hükümlerine uygunluk açısından denetlenmesi,
  2. Usulsüzlük ya da hukuka aykırılık tespiti halinde, satış işleminin iptal edilmesi,
  3. Fabrikanın üretime devam etme amacı taşıyan, yerli veya yabancı yatırımcılara satışının sağlanması için devlet düzeyinde girişimlerde bulunulması,
  4. Bu mümkün değilse, çalışanların tüm kıdem, ihbar ve diğer işçilik alacaklarının güvence altına alınması,
  5. Sürecin kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması.”

Bilecik Fabrikası Hakkında Birleşik Metal-İş’ten Kritik Açıklamalar

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Atar, eylemde yaptığı konuşmada fabrikanın önemine dikkat çekerek, “Yüksek kalite standartlarında üretim yapan, başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren bu fabrika, 255 emekçimizin alın teriyle ayakta durmaktadır. Ancak bugün, bu değerli tesis, çok uluslu bir fon şirketinin Almanya merkezli iflası bahanesiyle adeta tasfiye edilmektedir. Makineleri hurdacı firmalarına yok pahasına satılmakta ve çalışanların geleceği hiçe sayılmaktadır” şeklinde konuştu.

Meselenin sadece bu fabrikanın değil, tüm işçi sınıfının meselesi olduğunu belirten Atar, şunları söyledi:

"Avrupa’daki iflas sürecine dâhil olmayan bir ülkenin fabrikası neden tasfiye ediliyor? Üretime devam edebilecek kapasitede bir tesis neden kapatılıyor ve yok edilmek isteniyor? Burada daha yüksek teklif veren, üretimi sürdürebilecek yerli-yabancı yatırımcılar varken makineler üretim yapma niyeti olmayan bir hurdacı firmaya neden satılıyor? Makina parkuru olmayan bir fabrikanın çalışma, üretme imkânı olur mu? Kim, kimin adına hareket ediyor? Bu soruların cevabı açık: Türkiye işçi sınıfının emeğiyle bugünlere gelen 46 yıllık fabrika, çok uluslu şirketlerin çıkarları uğruna peşkeş çekiliyor, yok edilmek isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz." 

Kaynak: Birgün