Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), Kocaeli’nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında çalışan 22 işçinin sendikal haklarını kullanarak örgütlenmeleri nedeniyle tazminatsız işten çıkarılmasını protesto etti. Tepkilerini duyurmak için İstanbul Beyoğlu’ndaki Alman Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Sendika hakkımız engellenemez” pankartı açarak, işten atmalara karşı mücadele kararlılığını vurguladı.
'İnadına Sendika, İnadına DİSK!'
Eyleme, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, Gebze 1 No’lu Şube yöneticileri ve sendika üyeleri katıldı. Sık sık “İnadına sendika, inadına DİSK”, “Patronların kölesi olmayacağız” gibi sloganların atıldığı protesto, işçi hakları mücadelesine güçlü bir ses oldu.
Atar: Yabancı Sermaye Bu Cesareti Nereden Alıyor?
Protesto sırasında açıklamalarda bulunan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, sendikanın hem Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na hem de Almanya’nın Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine durumu bildirdiklerini, ancak bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade etti. Atar, “Bu Alman işveren, Türkiye’nin Anayasasını çiğneme cesaretini kimden alıyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Atar, “Türkiye’de işçi yasal hakkını ararken ya öldürülüyor, ya işten atılıyor, ya da mobbinge uğruyor” dedi. Üç gün önce Çalık Holding önünde öldürülen işçi Erol Eğrek’i de hatırlatarak işçi hakları ihlallerinin geldiği noktaya dikkat çekti.
'İşçiye Cehennem, Sermayeye Cennet'
AKP döneminde Türkiye’nin işçiler için adeta bir cehenneme, sermaye için ise bir cennete dönüştüğünü söyleyen Atar, sendikanın hazırladığı sendikal hak ihlalleri raporunu da kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Erlau Metal’de yaşananların sadece bir örnek olduğuna vurgu yapıldı.
Sendikanın Talepleri:
İşten çıkarılan tüm işçilerin derhal işe geri alınması,
Sendikanın tanınması ve toplu sözleşme sürecinin başlatılması,
Alman kamuoyunun ve yetkili otoritelerin hukuka aykırı bu uygulamalara karşı duyarlılık göstermesi,
Türkiye’de faaliyet gösteren tüm çok uluslu şirketlerin; Anayasa, ILO sözleşmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun hareket etmesi.
Birleşik Metal-İş, Erlau Metal işçileri başta olmak üzere sendikal haklara yönelik tüm ihlaller karşısında mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Sendika yetkilileri, yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası alanda da dayanışma çağrısı yaptı.