Alanında dünyanın en büyük incelemesine göre ultra işlenmiş gıdalar (UPF), kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet, olumsuz ruh sağlığı ve erken ölüm riskini de içeren sağlığa zararlı 32 etkiyle doğrudan ilişkili.

Sıcak havalar mevsiminden önce artırdı! Uzmanlardan tedbir uyarısı Sıcak havalar mevsiminden önce artırdı! Uzmanlardan tedbir uyarısı

İnceleme, aralarında ABD'deki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu, Sydney Üniversitesi ve Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi'nin de bulunduğu bir dizi önde gelen kurumdan uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.

Ölümle bile sonuçlanabilir 

BMJ'de yazdıkları makalede şu sonuca varmışlardır: "Genel olarak, ultra işlenmiş gıdalara maruz kalma ile ölüm, kanser ve zihinsel, solunum, kardiyovasküler, gastrointestinal ve metabolik sağlık sonuçlarını kapsayan 32 sağlık parametresi arasında doğrudan ilişkiler bulunmuştur."

Araştırmacılar şunları eklemiştir: "Ultra işlenmiş gıdalara daha fazla maruz kalma, özellikle kardiyometabolik, yaygın ruhsal bozukluklar ve ölüm sonuçları olmak üzere daha yüksek olumsuz sağlık sonuçları riski ile ilişkilendirilmiştir.

"Bu bulgular, insan sağlığını iyileştirmek için ultra işlenmiş gıdalara diyetle maruz kalmayı hedeflemek ve azaltmak için nüfus temelli ve halk sağlığı önlemlerinin kullanılmasının etkinliğini geliştirmek ve değerlendirmek için bir gerekçe sağlamaktadır."

Paketlenmiş unlu mamuller ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, şekerli tahıllar ve yemeye hazır veya hazır yemekler dahil olmak üzere ultra işlenmiş gıdalar, çok sayıda endüstriyel işlemden geçmekte ve genellikle renklendiriciler, emülgatörler, aromalar ve diğer katkı maddelerini içermektedir. Bu ürünler aynı zamanda ilave şeker, yağ ve/veya tuz bakımından yüksek, vitamin ve lif bakımından düşük olma eğilimindedir.

İlk kapsamlı araştırma

Önceki çalışmalar UPF'yi kötü sağlıkla ilişkilendirmiştir, ancak henüz hiçbir kapsamlı inceleme bu alandaki kanıtların geniş bir değerlendirmesini sunmamıştır.

Bu boşluğu doldurmak için araştırmacılar, UPF'yi olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilendiren 14 inceleme makalesinden 45 farklı havuzlanmış meta-analizin üst düzey bir kanıt özeti olan bir şemsiye incelemesini gerçekleştirmiştir.

İnceleme makalelerinin tümü son üç yıl içinde yayınlanmış ve 9,9 milyon kişiyi kapsamıştır. Hiçbiri UPF üretiminde yer alan şirketler tarafından finanse edilmemiştir.

Ultra işlenmiş gıdalara maruz kalma tahminleri, gıda sıklığı anketleri, 24 saatlik diyet hatırlamaları ve diyet geçmişinin bir kombinasyonundan elde edildi ve daha yüksek ve daha düşük tüketim, günde ek porsiyon veya% 10'luk bir artış olarak ölçüldü.

Araştırmacılar kanıtları ikna edici, yüksek derecede düşündürücü, düşündürücü, zayıf veya kanıt yok şeklinde derecelendirmiştir. Ayrıca kanıt kalitesini de yüksek, orta, düşük veya çok düşük olarak değerlendirmişlerdir.

32 olumsuz sağlık riski

The BMJ'nin bildirdiğine göre, sonuçlar genel olarak UPF'ye daha fazla maruz kalmanın 32 olumsuz sağlık sonucu riskinde artış ile tutarlı bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir.

İkna edici kanıtlar, daha yüksek UPF alımının kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinde yaklaşık %50 artış, anksiyete ve yaygın ruhsal bozukluk riskinde %48 ila 53 artış ve tip 2 diyabet riskinde %12 artış ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Ölüm riskinde %21 artış

Ayrıca daha yüksek PF alımının herhangi bir nedenden ölüm riskinde %21, kalp hastalığına bağlı ölüm, obezite, tip 2 diyabet ve uyku sorunları riskinde %40 ila %66 ve depresyon riskinde %22 artış ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

UPF ile astım, gastrointestinal sağlık, bazı kanserler ve yüksek kan yağları ve düşük 'iyi' kolesterol seviyeleri gibi kardiyometabolik risk faktörleri arasındaki ilişkilere dair kanıtlar da vardı, ancak araştırmacılar bu bağlantılara dair kanıtların sınırlı olduğu konusunda uyardı.

Araştırmacılar, UPF alımının değerlendirilmesindeki diğer ölçülmemiş faktörlerin ve varyasyonların sonuçlarını etkilemiş olabileceği ihtimalini göz ardı edemedikleri de dahil olmak üzere, genel incelemenin çeşitli sınırlamalarını kabul etmişlerdir.

Kaynak: The Guardian