İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Özel Güvenlik ve Koruma İşçileri Sendikası (ÖZ GÜVEN-SEN) İBB’de görev alan güvenlik işçilerine İstanbul Güvenlik A.Ş ile yapılan toplu iş sözleşmesiyle yüzde 4 oranında zam verildi. 

İstanbul'da metro ve tramvaylarda görev alan güvenlik çalışanlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu iş sözleşmesinde %4 zam verilmesi binlerce çalışanın tepkisine yol açtı.  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti hakkında yaptığı açıklamalara dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi güvenlik görevlileri bir an önce zam yapılmasını talep ediyor.

İMAMOĞLU’NUN YAŞAM MALİYETİ AÇIKLAMASI HATIRLATILDI

Yapılan bu zamma nasıl karar verildiği bilinmez ama İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada, İstanbul’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin 27 bin 596 lira olduğunu ifade etmişti. Yaptığı açıklamadan sonra kendi personeline yapmış olduğu yüzde 4 zam ise büyük tepki çekti.

Güvenlik çalışanlarının zam beklentisi devam ediyor!

Twitter'da etkinlik düzenleyerek yetkililere seslenen güvenlik çalışanları mevcut ekonomik şartlar ve enflasyon altında bu maaşla geçinemediklerini ve maaşlarına zam yapılması gerektiğini belirttiler. Birçok mecrada yetkililere seslenen güvenlik çalışanları yaşanan bu haksızlığın giderilmesini ve enflasyon verilerine uygun, geçim sıkıntısı çekmelerine neden olmayacan bir zam düzenlemesi yapılmasını talep ediyor.

SENDİKA YAPILAN SÖZLEŞME SONRASI BİLDİRİ YAYINLADI

İşte yayınlanan bildiriden öne çıkanlar;

HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Yıllık ücret zamları uygulaması kaldırılmış ve ücret zamları altı ayda bir enflasyon oranında alınacak şekilde düzenlenmiş olduğu net olarak görünmektedir. Yemek ücreti 80 TL'ye çıkartılmış ve fiilen çalışılan günden bağımsız herkese net 2.080 TL yemek ücreti verileceği belirtilmiş.

İkramiyeler birinci yıl için %100, ikinci yıl için %150 ve üçüncü yıl için %200 artış olacak şekilde düzenlemeler yapılmış. Sözleşmeye yeni bir kalem eklenerek, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde aylık 500 TL'lik sosyal yardım paketi kazanımı sağlanmış. Mevcut sosyal yardımlara %70 oranında zam alınmış ve kimliği iptal edilen üyelerinizin ihtiyaçları doğrultusunda ücretsiz izin süresi 6 aya çıkarılmış.

Yapılmış olan bu sözleşme, İBB bağlı çalışan özel güvenlikleri tatmin etmemiş ve mağdur etmiştir. Sendikanın yayınlamış olduğu bildiriye göre, En son ücretler, günlük olarak 485 TL, 500 TL ve 510 TL şeklinde gruplandırılmıştır. Ayrıca, ikramiyeler de farklı gün sayılarına göre 40-50-60 gün olarak belirlenmiştir. Sosyal ödemelere yüzde 45 zam yapılmış ve sosyal yardım paketi de aylık 100 TL olarak belirlenmiştir.

Sendika 18.01.2023 birinci oturumda 15 01.02 2023 ikinci oturumda 14 sendikaya ait madderi öne çıkararak iş veren tarafından kabul ettirilmiş 16.02.2023 üçüncü oturum deprem dolasıyla ertelenmiş 08.03.2023 dördüncü oturum kabul edilen maddeler müzakere edilmiş 28.03.2023 beşinci oturum ücret teklifi gelmediği için görüşmelere devam edilmesi hususunda mutabakata varılmış. Ayrıca yasal arabulucu süreci başlamış 29.03.2023 altıncı oturumda üyelerine ait maddeleri geri planda tutarak sessiz kalmış üyelerinin yanında durmamıştır.