İstanbul'da toplu taşımada önemli bir yükü üstlenen özel halk otobüsleri, alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesi ile kontak kapama eylemi gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde başlayan eylem nedeni ile birçok hatta otobüsler çalışmadı, duraklarda uzun kuyruklar oluştu.
İstanbul'da toplu taşımanın bel kemiğini oluşturan özel halk otobüsleri, belediyeden alamadıkları ödemeleri gerekçe göstererek kontak kapatma kararı aldı. Sabah saatleri itibari ile birçok özel halk otobüsünün sefere çıkmadığı görüldü. Eylem kapsamında çok sayıda otobüs garajlardan çıkmazken, sabah işine ve okuluna gitmek isteyen vatandaşlar duraklarda uzun süre otobüs bekledi. Duraklarda bekleyen vatandaşlar mağdur olduklarını ifade ederek, yetkililerden sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Alternatif ulaşım araçlarına yönelen vatandaşlar, metro ve metrobüs istasyonlarında da yoğunluk oluşturdu.
Durakta bekleyen yolculardan Tuncay Çoban, " Öğlen namazına cenazemiz var. Ek sefer koysalar ne olur ? Halkı düşünmek lazım" diyerek İBB'yi eleştirdi.

VATANDAŞLARDAN İBB'YE İSYAN!
İstanbul’da 22 Mayıs Perşembe günü özel halk otobüsleri Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası'nın aldığı karar doğrultusunda, 3 bin 41 otobüs ile bir günlüğüne kontak kapatarak sefere çıkmama kararı almıştı. Yaşanan durum neticesinde sabah saatlerinde işlerine gitmeye çalışan vatandaşların yaşadığı mağduriyet nedeniyle duraklarda yoğunluk meydana geldi.
İstanbul’da bu sabah itibarıyla toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) aylardır ödeme alamadıklarını belirterek bir günlük grev kararı almalarının ardından bekledikleri otobüslerin gelmemesi üzerine mağduriyet yaşadı. Duraklarda insan kalabalığı yaşanırken uzun süre boyunca vatandaşlar otobüslerinin gelmesini beklemek zorunda kaldı.
Mağduriyet yaşayan vatandaşların birisi, "Burada otobüs şoförlerini değil halkı mağdur ediyorlar. Halkı rezil ediyorlar. Herkes işine geç kalıyor. Ben de işime geç kaldım. Geç kalırsak telefon açıp söyleyeceğiz. Başka çaresi var mı?" dedi. Oktay Kılıç, "İnsanlar mağdur oluyor ister istemez. Haberimiz bile yok." derken, Habibe Böcek ise, "Çok mağduruz. Bir saat oldu burada bekleyeli. Avcılar Firuzköy'e işi gidiyorum. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz." dedi.
Alınan grev kararıyla bazı güzergahlarda ulaşım sıkıntısı yaşandığı görüldü.

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN İBB'DEN 6 MİLYAR LİRAYI BULAN ALACAKLARI VAR!
Özel Halk Otobüslerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) hak edişlerini alamadıkları gerekçesiyle kontak kapatması sonucu kent genelinde otobüs duraklarında yoğunluk yaşanıyor.
İstanbul'da günlük 15 bin seferle yaklaşık 2 milyon yolcu taşıyan Özel Halk Otobüslerinin, İBB'nin 6 milyar lirayı bulan alacaklarını uzun süredir ödememesi nedeniyle kontak kapatması, kentte toplu ulaşımda büyük aksamalara yol açtı.
İBB ile İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Odası arasında uzun süredir devam eden görüşmelerden ödeme planı çıkmaması nedeniyle 3 bin 41 özel halk otobüsü bugün sefer yapmadı.
Megakentte sabah lastik tekerli toplu ulaşımda binlerce seferin iptal edilmesi, duraklarda yolcu yoğunluğuna neden oldu.
DURAKLARDA YOLCULAR YOĞUNLUK OLUŞTURDU
Özellikle aktarmaların yapıldığı Avrupa Yakası'nda Mecidiyeköy'de, Anadolu Yakası'nda da Uzunçayır ve Kozyatağı'nda vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu.
Uzunçayır İETT durağında otobüs bekleyen Bahar Salova, yaptığı açıklamada, durumun üzücü olduğunu ve derse geç kaldığını belirterek, yetkililerin otobüs çalışanlarının ücretlerini yatırması gerektiğini söyledi.
İBB'nin sefer takip programı "Otobüsüm Nerede?" uygulamasında ise yoğunluk nedeniyle hat bazlı otobüs sefer saatleri ile otobüslerin duraklara geliş verisinin kullanılamadığı görüldü.
İETT'den ayrı olarak bazı hatlarda tek başına hizmet veren özel halk otobüslerinin sefere çıkmaması birçok güzergahta yoğunluğu artırırken, yolcular, dolmuş, minibüs, taksi ve özel araç gibi alternatiflere yöneldi.
İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Odasından yapılan açıklamada, İBB ile imzalanan sözleşmeye karşın düzensiz ve gecikmeli ödemelerin yaklaşık 4 yıldır devam ettiği belirtilmişti.
Açıklamada, işletmecilerin yaklaşık 6 milyar lira tutarındaki 4 aylık hak edişlerinin ödenmemesi nedeniyle Özel Halk Otobüslerinin, 22 Mayıs'ta mecburen ve tamamen ekonomik tıkanma nedeniyle çalışamayacağı ifade edilmişti.
Kaynak: İHA, AA