Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi Merkez Bankası rezervleri artış gösterdi

Karayolları Skala Mağdurları Platformu, aynı işi yaptıkları halde derece ve kademe farkı nedeniyle daha az ücret alan işçilerin sorunlarını gündeme getirmek için kuruldu. Platform, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçilerin eşit işe eşit ücret ilkesine göre ücretlendirilmesini talep ediyor. Platform, bu taleplerini sosyal medya platform'u X'te düzenledikleri etkinliklerle duyurmaya çalışıyor.

Yaklaşık olarak 16 bin kişi mağdur!

Karayollarında çalışan 19 bin kadrolu işçinin, yaklaşık olarak 16 bin kişisi mağduriyet yaşamaktadır. Aynı iş yerinde aynı işi yaptıkları halde farklı ücret skalalarına tabi tutulmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS ile Yol-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre, günlük yevmiyeleri belirleyen 2005 tarihi öncesi işe giren işçiler 1. skalada ücretlendirilirken, 2005 tarihinden sonra işe girenler ise 2. skalada ücret alır hale getirilmiştir. Toplu iş sözleşmesi dönemlerinde alınan yüzdelik zamlarla skalalar arasındaki fark daha da artmıştır. Örneğin; aynı işi, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189 TL, Mehmet ise 329 TL yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL zam alırken, Mehmet 32,99 TL zam almaktadır.

İşçiler ikinci skaladan yevmiye alamıyor

Sendika yetkilileri, skala mağduriyetinin oluşmasında imzalanan sözleşmenin altına imza attıklarını itiraf etmektedirler. Ancak, bu sorunu yıllardır görmezden gelmişler ve hak kaybına neden olmuşlardır. Sendika, üyelerini bu konuda oyalamıştır. İşçiler ve sendika temsilcileri, verilen mücadele sonucunda üçüncü skalayı kaldırmışlardır. Ancak şu an işçiler ikinci skaladan yevmiye almaktadırlar. Bu durumda bile birinci skaladaki işçiler daha yüksek ücret almaktadır.

İşçiler, her sözleşme döneminde skalalar arasındaki uçurumun daha da açıldığını belirtmektedirler. Bu nedenle, herkesin hakkını alabilmesi için birinci skalada ücretlendirilme taleplerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etmektedirler. Bu mücadelede, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ilgili bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve toplumun geneli desteğe çağrılmıştır. Ayrıca, sosyal medyada gündem oluşturarak dikkat çekilmektedir.