Kartal Tibet kimdir? Kartal Tibet hayatı? Kartal Tibet’in eğitim hayatı? Kartal Tibet’in oynadığı filmler nelerdir? Kartal Tibet’in yönetmenliğini yaptığı filmler nelerdir? Kartal Tibet’in ölüm sebebi nedir? İşte Yeşilçam’ın sevilen oyuncusu Kartal Tibet’in hayatı hakkında merak edilenler…

Kartal Tibet

Yeşilçam’ın jönlerinden Kartal Tibet, oyunculuk, yönetmenlik ve senaristlik yaparak sinemamıza büyük katkılar sağlamıştır. Yıllar boyunca gerek oynadığı filmlerle gerek yazıp yönettiği filmlerle sinemamızda büyük bir yer edinmiş ve sinemamızın klasikleri arasına birçok eser kazandırmıştır.

Kartal Tibet Hayatı ve Biyografisi

Kartal Tibet 27 Mart 1938 tarihinde Ankara da öğretmen bir anne babanın ilk çocuğu olarak dünyaya gelir. Çocukluk döneminde ilkokuldayken Ankara Radyosu’nun Radyo Çocuk Kulübü’nde Ayşe Abla piyeslerinde başrol rol aldı. Dikkatleri üzerine çeken Tibet, aynı şiir ile ilkokullar arası, ortaokullar arası, liselerarası ve üniversiteler arası şiir yarışmalarında Ankara birincisi oldu. İlerleyen süreçlerde ise Devlet Tiyatroları’ndaki yetişkin oyunlarında çocuk oyuncu rolleriyle sahneye çıktı.

Ankara Koleji’nde öğrenimini tamamlayan Kartal Tibet önce beden eğitimi öğretmenliğini daha sonra ise hukuk fakültesinde öğrenimi tamamladı. Babası tarafından Hukuk alanına yönlendirilirken tiyatro eğitmenleri tarafından ise tiyatroya yönlendirilmiştir. Babası avukat olduktan sonra annesinden ayrılmıştır bu sebeple Kartal Tibet için avukatlık mesleği onda aile parçalayan bir meslek olarak kalmıştır. Her iki mesleği de yapmak istemeyen Tibet tiyatroya yöneldi.  

Konservatuara giren Kartal Tibet gençlik yıllarını Ankara’da geçirir. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü tamamlar. Okulundan mezun olduğu yıl (1960) Ankara Devlet Tiyatrosu Yeni Sahne’de Albert Camus’un yazdığı ve Mahir Canova’nın sahnelediği Caligula oyununda başrolü oynadı.

Caligula oyunundaki başarısının ardından Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılarak 1961 yılında Mahir Canova, Adalet Ağaoğlu, Çetin Köroğlu ve Üner İlsever ile birlikte Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi’nin kuruluşunda yer almıştır. Kartal Tibet Meydan Sahnesi’nde dört piyes yönetmiş, 20 oyunda rol almış ve çeşitli birçok oyunda da yönetmenlik yapmıştır. İlerleyen zamanlarda 1963 yılında Gündüz Sencer ile evlenerek Kanat adında bir oğula ve Kumru adında bir kız çocuğuna sahip olmuştur aynı zamanda Civan Canova’nın da üvey babasıdır.

O dönemlerde Göksel Arsoy’un askerliğe gitmesi sebebiyle onun yerine oynayacak bir jön aranır ve Kartal Tibet’e teklif edilir ancak Kartal Tibet Göksel Arsoy ile aynı ücreti teklif edince rolü alamaz. 1960 yılında kendi çizgi roman karakteri olan Karaoğlan’ı 1965 yılında sinemaya uyarlayan Suat Yalaz Kartal Tibet’i kendi karakterine benzeterek filminde rol almasını ister. Kartal Tibet teklifi kabul ederek at binme ve dövüş dersleri alıp Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit filminde başrolü üstlenerek Yeşilçam’a ilk adımlarını atar. Bu filmin ardından Karaoğlan: Baybora'nın Oğlu, Karaoğlan: Camoka'nın İntikamı, Karaoğlan: Bizanslı Zorba, Karaoğlan: Yeşil Ejder ve Karaoğlan Geliyor filmlerinde Karaoğlan rolünü canlandırmıştır.

Kartal Tibet daha sonraki yıllarda Sezgin Burak’ın çizgi kahramanı olan Tarkan çizgi karakterinin sinema uyarlamaları olan Tarkan filmlerinde başrolü canlandırmıştır. Tarkan, Tarkan: Gümüş Eyer, Tarkan: Viking Kanı, Tarkan: Altın Madalyon ve Tarkan: Güçlü Kahraman filmlerinde oynamıştır.

Kartal Tibet bu çok popüler olan iki seri macera filmlerinin ardından birçok melodram, edebiyat uyarlaması, tarihi filmler ve salon komedilerinde yer almıştır. Bu dönemde yer aldığı yapımlardan Sarmaşık Gülleri, Çalıkuşu, Zambaklar Açarken Boş Çerçeve gibi hafızalarımıza kazınan filmlerde rol almıştır.

10 yıl süren oyunculuk kariyerinin ardından 1976 yılında oyunculuğu bırakarak kamera arkasında çalışmaya başladı.  Süt Kardeşler, Bizim Aile ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmlerinde yönetmen yardımcılığı görevini aldı. İlk kez 1977’de Tosun Paşa filminin yönetmenliğini yaparak yönetmenlik kariyerine başladı.  Yönetmenliğini yaptığı 20’den fazlasında Kemal Sunal’ın rol aldığı birçoğu iyi gişe başarısı elde eden 56 film yönetir. Televizyonun hayatımızda daha yoğun bir yer almaya başlaması sebebiyle 12 dizinin 200’den fazla bölümünün yönetmenliğini yapar.

Uzun yıllar boyunca ara verdiği tiyatro yönetmenliğine de geri dönen Kartal Tibet İstanbul, Ankara, Trabzon, Adana, İzmir ve Bursa’da 10 oyun daha sahnelemiştir.

Kartal Tibet’in Oynadığı Filmler

  1.  Uyanık Gazeteci
  2. Öğretmen
  3. Gurbetçi Şaban
  4. Şabaniye
  5.  Curcuna
  6.  Ölüm Tarlası
  7. Erkekler Ağlamaz
  8.  Sığıntı
  9.  Düşman
  10.  Tarkan
  11. Senede Bir Gün
  12. Tarkan: Güçlü Kahraman
  13. Bitirim Kardeşler
  14.  Bitirimler Sosyetede
  15. Bir Demet Menekşe
  16. Karaoğlan Geliyor
  17. Son Hıçkırık
  18. Yumurcak
  19. Sabahsız Geceler
  20. Sevemez Kimse Seni

Kartal Tibet’in Yönettiği Filmler

Kartal Tibet kariyeri boyunca birçok filmde yönetmenlik yapmıştır ancak birçok kişi Tibet’i sadece oyuncu olarak bildiğinden bazı filmlerin kendisine ait olduğunu bilmemektedir.

Sinemaseverlere müjde! Bu hafta vizyona girecek 14 film Sinemaseverlere müjde! Bu hafta vizyona girecek 14 film
  1. Hababam Sınıfı Merhaba
  2. Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu
  3. Amerikalılar Karadeniz'de 2
  4. Gülen Adam
  5. Koltuk Belası
  6. Talih kuşu
  7. İnatçı
  8. Sevimli hırsız
  9. Uyanık gazeteci
  10. Öğretmen
  11. Japon işi
  12. Deli deli küpeli
  13. Milyarder
  14. Katma değer şaban
  15. Gurbetçi şaban
  16. Keriz
  17. Şaban pabucu yarım
  18. Şendul şaban
  19. Sosyete şaban
  20. Ortadirek şaban
  21. Bir sevgi istiyorum
  22. Şabaniye
  23. Aile kadını
  24. Çarıklı milyoner
  25. En büyük şaban
  26. Şalvar davası
  27. Baş belası
  28. Doktor civanım
  29. Davaro
  30. Gırgıriye
  31. Gol kralı
  32. Mutlu ol yeter
  33. Zübük
  34. Umudumuz şaban
  35. Hababam sınıfı dokuz doğuruyor
  36. Sultan
  37. Cennetin çocukları
  38. Tosun paşa

Kartal Tibet Neden Öldü?

Yeşilçam Sinemasının mihenk taşlarından olan usta sinemacı Kartal Tibet 1 Temmuz 2021 yılında 83 yaşında hayata gözerini yumdu. Kartal Tibet’in ani ölümü ailesini ve sevenlerini yasa boğdu. Ölümünün ardından ise 'Kartal Tibet neden öldü?, Kartal Tibet'in hastalığı ne? Kartal Tibet'in ölüm sebebi ne?' gibi sorular sevenleri tarafından merak edildi. Peki Kartal Tibet neden öldü? 

Kartal Tibet’in ölümüne kadar son 4 yıl boyunca kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile mücadele etti. 1 Temmuz 2021 akşamı saat 23.10 sularında İstanbul Acıbadem Hastanesinde 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. O yıl Covid-19 pandemisi sebebiyle tedbir önlemleri ve kendi arzusu göz önünde bulundurularak özel bir tören yapılmamıştır. 3 Temmuz 2021 tarihinde Zincirlikuyu Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

Editör: Nursena Yağız