"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,9886 %0.31
46,8937 %-0.23
4.285,55 % 0,26
4.316.325 %-0.436
İşçi Haber Kültür Sanat Dara Antik Kenti'nde 1500 yıllık mozaik heyecanı! Dalga ve damla figürleri göz kamaştırdı

Dara Antik Kenti'nde 1500 yıllık mozaik heyecanı! Dalga ve damla figürleri göz kamaştırdı

Mardin’de yer alan 1500 yıllık Dara Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait dalga ve damla motifli büyük bir mozaik alan gün yüzüne çıkarıldı. Süsleme amaçlı kullanılan ve 50 metrekarelik alana yayılan bu tarihi mozaik, antik kentin sadece askeri değil aynı zamanda dini ve ticari önemini de gözler önüne serdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Oğuz Mahallesi’nde bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun önemli garnizonlarından biri olan Dara Antik Kenti, yeni bir tarihi buluşla yeniden gündemde. 1500 yıllık olduğu belirlenen dalga ve damla figürlü mozaik, antik kentin agora bölümündeki kazılar sırasında gün yüzüne çıkarıldı.

Dara Antik Kenti’nden Tarihe Işık Tutan Mozaik Keşfi

Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, keşfin önemine değinerek mozaik zeminin neredeyse bozulmamış halde bulunduğunu belirtti. 50 metrekare büyüklüğündeki mozaik alanın süsleme amaçlı bir konut zemininde yer aldığını aktaran Gök, “1500 yıldır el değmemiş bu mozaiği gün yüzüne çıkarmak bizim için çok kıymetli” dedi.

Kazı sorumlusu Arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe, mozaik alanın üzerinde bulunan bir sikkenin, keşfi I. Justinianus (MS 525–575) dönemine tarihlendirdiğini açıkladı. Bu detay, mozaik alanın yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Mozaik zeminin bordürlerinde dalga, damla, baklava dilimi gibi geometrik desenler yer alıyor. Arkeolog Menteşe, antik kentte mozaiklerin özellikle dükkanlar ve bunlara bağlı konutlar içerisinde yoğunlaştığını ve bu kültürel zenginliğin antik dönemin sanatsal estetiğini yansıttığını vurguladı.

Dara, tarih boyunca bir askeri üs olarak bilinse de son kazılar, antik kentin aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi ve dini durak noktası olduğunu gösteriyor. 25 bin askerin konakladığı kentte, ticaretin ve dini ziyaretlerin izlerine sıklıkla rastlandığı ifade ediliyor.

Dara, Mezopotamya’nın Saklı Hazinesi

Kazı ekibi, tarihi mozaik zemini tek parça halinde çıkararak sergilenmeye uygun hale getirmeyi planlıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, “Yeni mozaik buluntusu, Dara’ya gelen ziyaretçiler için yeni bir cazibe noktası olacak” diyerek bölge turizmine katkının artacağını ifade etti.

Yürütülen kazılarla birlikte Dara Antik Kenti’nin garnizon, ticaret ve inanç merkezi olarak üçlü bir misyona sahip olduğu her geçen gün daha net anlaşılıyor. Keşfedilen mozaik, yalnızca görsel bir zenginlik değil, aynı zamanda Mezopotamya’daki kültürel etkileşimin de somut bir örneği olarak öne çıkıyor.

 

Kaynak: AA