Profesör Türkteki, bulunan ekmeğin formu bilinen ve mayalanmış ilk pişmiş ekmek örneği olduğunu belirtti. Türkteki, “Bu ekmek fırınlandıktan sonra özel olarak buraya konulmuş. Ekmekte ‘fitolit’ adı verilen bitki kalıntıları var. Bunlar ekmeğin mayalanma sürecinde yaprak üzerine bırakılmış izler” dedi.
Ekmekte Gernik buğdayı ve mercimek izleri bulundu
Araştırmalar sırasında ekmekte çok iri taneli Gernik buğdayı kalıntılarına rastlandığını ifade eden Türkteki, “Gernik buğdayı ekmeğin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor. Buğday iri parçalar halinde çünkü öğütme işlemi bazalt taş üzerinde yapılıyor ve bu dönem için zor bir işlem” dedi. Ayrıca ekmekte mercimek izlerine de rastlandı.
Ekmekte yapılan mikroskop incelemelerinde ekmeğin 150 derece ve üzeri sıcaklıkta pişirildiği, hızlı piştiği ve yanma izleri taşıdığı belirlendi. Türkteki, “Ekmek yakılmasaydı bize ulaşmayabilirdi. Önce pişirilmiş, sonra bir parçası koparılıp yakılmış ve evin eşik kısmına gömülmüş gibi görünüyor” diye açıkladı.

Küllüoba Ekmeği Eskişehir’de satışa sunulacak
5 bin yıllık ekmek, Eskişehir’deki ETİ Arkeoloji Müzesi’nde tanıtıldı. Etkinliğe Eskişehir Valisi ve Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de katıldı. Ünlüce, laboratuvar sonuçlarına göre aynı tarifle benzer ekmek üretildiğini ve yarından itibaren şehirdeki üretici marketlerde satışa sunulacağını belirtti.
Kaynak: AA