Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer alan ve Neolitik Çağ’a ışık tutan Göbeklitepe, 2019 yılından bu yana 3 milyon 645 bin ziyaretçiyi ağırlayarak bölge turizminin lokomotifi haline geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri, uluslararası sergiler ve tanıtım kampanyalarıyla Göbeklitepe’ye olan ilgi her geçen gün artıyor.
Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi
1963 yılında yüzey araştırmalarıyla keşfedilen, 1995’te ise kazı çalışmalarına başlanan Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilerek küresel ölçekte tanınırlık kazandı. Aynı zamanda 2019’un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesi de ziyaretçi sayısında sıçrama yarattı.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe'nin bölge için çok büyük bir marka haline geldiğini belirtti. Aslan, “Göbeklitepe’yi artık tüm tur operatörleri programlarına dahil ediyor. İstisnasız her turda Göbeklitepe ziyaret ediliyor. Bu da bölge ekonomisi ve tanıtımı açısından büyük bir avantaj” dedi.

Göbeklitepe’nin dünyaya tanıtımı için önemli bir adım da Roma’daki Kolezyum’da açılan ‘Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi’ sergisi oldu. Altı ay açık kalan sergiyi yaklaşık 6 milyon kişi ziyaret etti. Bu ilgi, Göbeklitepe'ye yapılan uluslararası ziyaretlerin artmasına doğrudan katkı sağladı.

Göbeklitepe’yi ziyaret eden Ahmet Yazdağ, Avustralya’dan sadece bu tarihi alanı görmek için geldiğini ifade etti. Yazdağ, “Orada çalıştığım hastanede doktorlar bile Göbeklitepe’yi merak ediyor. Tarihe ilgi duyan herkesin bu yeri görmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Yetkililer, Göbeklitepe’nin sadece bugünün değil, gelecek yılların da Türkiye kültür turizmi açısından en önemli merkezlerinden biri olacağını öngörüyor. Yapılan yatırımlar, uluslararası iş birlikleri ve artan ilgi, bu tarihi alanı küresel çapta bir cazibe merkezine dönüştürüyor.
Kaynak: AA