"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Kültür Sanat Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği'nde!

Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği'nde!

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan ve Geç Hitit dönemine ait olan tarihi Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO tarafından “Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü”ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinde yazılmış olan yazıtlar, dünya kültürel mirasına Türkiye’den yeni bir katkı sunuyor.

Okunma Süresi: 2 dk

UNESCO’nun Paris’te 3 Mayıs’ta düzenlenen 221’inci oturumunda alınan kararla, Osmaniye’deki Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde bulunan 2 bin 700 yıllık yazıtlar, “Karatepe Yazıtları” adıyla Dünya Belleği listesine dahil edildi. Bu başarı, Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) ve Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği’nin (KÜRSAD) ortak çalışmalarıyla mümkün oldu.

Fenikece ve Luvice yazıtlar tarihe ışık tutuyor

Karatepe-Aslantaş’ı benzersiz kılan en önemli özelliklerden biri, kapılarında yer alan çift dilli yazıtlar. Fenike alfabesi ve Luvi hiyeroglifleriyle yazılmış bu uzun metinler, özellikle Luvice yazı sisteminin çözülmesine büyük katkı sağladı. Bu özelliğiyle bölge, sadece Türkiye için değil, dünya arkeolojisi açısından da kilit bir öneme sahip.

Tarihte Adanava Krallığı’na ait uç kale olarak inşa edilen Karatepe-Aslantaş, surları, anıtsal kapıları ve mimarisiyle Geç Hitit savunma mimarisinin etkileyici örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Yapı, kazılarda ortaya çıkarılan iki büyük sur kapısı, yol aksı ve çevresindeki yapılarla tek tabakalı bir arkeolojik alan olma özelliğini günümüze kadar korumuş durumda.

1950’lerden bu yana örnek koruma ve yönetim modeli

Türkiye’nin öncü arkeologlarından Halet Çambel’in önderliğinde 1950’li yıllarda başlayan kazılarla açığa çıkarılan yazıtlar, erken dönem konservasyon ve alan yönetimi uygulamalarıyla korunmuştu. Heykellerin yerinde korunması, çatı sistemi kurulması ve doğal çevrenin korunmasıyla birlikte alan, milli park ilan edilerek kültürel ve çevresel bütünlük sağlanmıştı.

Karatepe Aslantaş’ta açıklama yapan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, yazıtların UNESCO Dünya Belleği’ne alınmasının Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Bu yazıtlar sadece Osmaniye'nin değil, insanlığın ortak mirasıdır. Gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalarımız sürecek” dedi.

Karatepe Aslantaş Yazıtları’nın UNESCO listesine dahil edilmesi, hem Türkiye’nin arkeolojik birikimini hem de kültürel mirasa verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi. Bu eşsiz yazıtlar artık yalnızca Anadolu’nun değil, dünyanın ortak belleğinde yer alıyor.

 

 

Kaynak: DHA