Kayseri’deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde 1948'de Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılan arkeolojik kazılar, bugün Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında sürdürülüyor. Kazılar sayesinde Anadolu'nun ilk yazılı belgelerine ve ticaret sistemine ev sahipliği yapan bu önemli merkezde bugüne kadar 23 bin 500 yazılı tablet gün yüzüne çıkarıldı.
Kültepe Kazılarında 78. Yıla Girildi
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe'deki arkeolojik çalışmalarda henüz sit alanının sadece %5’inin kazıldığını belirterek, “Burası, binlerce yıl boyunca kazılması gereken bir hazine gibi” dedi. Bu yılki çalışmalarda Karum alanı ve höyükteki tepe bölgesinde kazılar sürdürülüyor.
Kazıların artık sadece arkeolojik objelerle sınırlı olmadığını ifade eden Kulakoğlu, “Topraktan çıkan bir toz bile bize o dönemin bitki örtüsünü ya da beslenme biçimini gösterebilir. Kemik analizleriyle o dönemdeki hastalıkları tespit edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Kültepe’de bulunan yazılı tabletlerde sadece ticari kayıtlar değil, miras davalarına ilişkin mahkeme kararları da yer alıyor. Kulakoğlu, “Bu tabletlerde altın, gümüş, kap gibi eşyaların sayıldığı, ev envanterlerinin yazıldığı kayıtlar var. Şimdi bu yazılı bilgileri arkeolojik bulgularla eşleştirerek doğrulamaya çalışıyoruz” dedi.

Kültepe, Anadolu’nun Bilinmeyen Tarihini Aydınlatıyor
Asurlu tüccarlardan önce de önemli bir yerleşim yeri olan Kültepe’nin en erken katmanı şu anda kalkolitik çağ olarak bilinen ve yaklaşık 6.500 yıl öncesine uzanan döneme tarihleniyor. Ancak Kulakoğlu’na göre, kazılar derinleştikçe bu tarihin 7-8 bin yıla kadar uzanması mümkün.
Kulakoğlu, “Kültepe sadece Anadolu’ya değil, tüm Yakın Doğu tarihine ışık tutuyor. Mezopotamya’da bile olmayan bilgilere buradaki kazılar sayesinde ulaşabiliyoruz. Bu nedenle kazıların sürdürülmesi, dünya tarihi açısından da büyük önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, disiplinler arası yöntemlerle destekleniyor. Arkeologlar, kimyagerler, jeologlar ve biyologlar gibi farklı uzmanlık alanlarından bilim insanları, Kültepe’nin çok katmanlı tarihini gün yüzüne çıkarmak için birlikte çalışıyor.

Kaynak: AA