EYT staj çıraklık konusunda yaklaşık 1 milyon kişinin mağduriyet yaşadığı apaçık ortada. 1999 öncesi zorunlu staj ve çıraklık yapanlar emeklilik hakkı için yaptıkları mücadelesinin meyvelerini bir türlü alamıyor. Gerek meydanlarda gerekse Facebook ve Twitter üzerinde çeşitli kampanyalar düzenleyen EYT staj çıraklık mağdurlarıa kapılar cumhur ittifakı tarafından tek tek kapatıldı.

Konuyu çözeceklerine dair net bir şekilde söz veren ve her defasında dile getiren CHP Genel Başkanı ve 2023 Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren staj ve çıraklık mağdurları muhalefetin de aynı adımı atmasını istiyor. 

Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu! Mülakatsız atama ile staj ve çıraklık mağdurları sosyal medyada çok konuşuldu!

EYT STAJ VE ÇIRAKLIK BAŞLANGIÇ SİGORTASI SAYILACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT staj konusuyla ilgili iç açıcı ifadeler kullanmamıştı. Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulunmuştu.

STAJ MAĞDURLARI EYT SAYILIR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı. Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.