McDonald's, Rusya'daki yaklaşık 850 restoranını geçici olarak kapattığını, Starbucks da 100 kafesinin kapanacağını söyledi.

Başka bir yerde, JPS ve Davidoff sigaraları da dahil olmak üzere markaların arkasındaki grup olan tütün şirketi Imperial Brands, yaklaşık 1.000 çalışanı etkileyen bir hareketle Volgograd'daki fabrikasında üretimi durdurduğunu söyledi.

Ukrayna'daki faaliyetlerini personel güvenliği endişeleri nedeniyle askıya aldı. Rusya ve Ukrayna birlikte geçen yıl Imperial'in net gelirlerinin %2'sini oluşturdu.

 British American Tobacco, Rusya'daki yatırımını durdurdu, ancak ülkedeki faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

McDonald's, Coca-Cola ve Starbucks'ın hamleleri, şirketlere Ukrayna'daki savaş konusunda harekete geçmeleri için yapılan baskının ardından geldi. Her üç firma da personeline ödeme yapmaya devam edeceklerini söyledi.

McDonald's 1990 yılında Sovyetler Birliği ekonomisini açarken Moskova'da bir varlık kurdu ve hamburger ve patates kızartması için binlerce kişi çekti. Kapatılması şimdi benzer bir sembolik ağırlık taşıyor ve diğer firmaları etkileyebilir.

Ancak fast food zinciri rakibi Burger King şu anda Rusya'daki mağazalarını açık tutuyor. Ukraynalı mültecileri desteklemek için 3 milyon dolar (2,3 milyon sterlin) taahhüt etti ve Avrupa ülkelerine kaçan insanların ücretsiz Whopper yemek kuponları alabileceğini söyledi.

Burger King'in sahibi olan Restaurant Brands International, Rusya'daki 800'den fazla franchise operasyonundan elde ettiği kârı insani yardım çabalarına yönlendireceğini söyledi.

Şirket, BBC'ye Rus satış noktalarının, şu anda değiştirilmesi kolay olmayan "uzun süredir devam eden yasal anlaşmaları" bulunan franchise sahipleri tarafından işletildiğini söyledi.

McDonald's CEO'su Chris Kempczinski, Rusya'da ne zaman yeniden açılacağını "tahmin etmenin imkansız" olduğunu söyledi.

Küresel markalara boykot

Toplu olarak ülkeler, firmanın gelirinin yaklaşık %9'unu ve küresel satışların yaklaşık %2'sini oluşturmaktadır. Rusya'nın sivillere yönelik şiddeti arttıkça şirketler harekete geçme baskısı altında.

#BoycottMcDonalds ve #BoycottCocaCola son günlerde Twitter'da trend olmuştu.

Netflix ve Levi's dahil olmak üzere düzinelerce tanınmış firma , Batılı müttefikler tarafından uygulanan ağır yaptırımlar nedeniyle Rusya'da satışları askıya aldı veya hizmet vermeyi durdurdu.

MSB bildirdi: Irak'ta 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi MSB bildirdi: Irak'ta 2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Salı günü Coca-Cola, şirketin faaliyet gelirinin ve gelirinin yaklaşık %2'sini oluşturan Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını söyledi. Ayrıca Rusya'daki bir şişeleme ve dağıtım işinde kabaca %20'lik bir hisseye sahiptir.

Rusya'da rakibi Coca-Cola'dan çok daha büyük bir varlığa sahip olan Pepsi, Ukrayna'daki "korkunç olaylara" atıfta bulunarak Pepsi ve diğer küresel markaların Rusya'daki üretim ve satışını durdurduğunu ve sermaye yatırımlarını ve reklamları askıya aldığını aktardı.

Ancak Soğuk Savaş döneminde Rusya'da faaliyete başlayan ve şu anda orada 20.000 kişiye istihdam sağlayan şirket, başka ürünler sunmaya devam edeceğini söyledi.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.