2024 ve 2025 yıllarında memurlar ve memur emeklilerini etkileyecek olan zam oranları için dikkatler şu anda hakem heyetine çevrilmiş durumda. Bu konuda tahminler ve beklentiler yoğun bir şekilde konuşuluyor. SGK Uzmanı Özgür Kaya, hükümetin teklifine göre en düşük memur aylığı için yapılacak olan zam hesaplamasını açıkladı.

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren bu zam oranlarının ne kadar olacağı, hakem heyetinin vereceği kararlarla belirlenecek. 2024-2025 yıllarını kapsayan bu dönemde, memur maaşlarında ve emekli maaşlarında yapılacak olan zamlar büyük bir önem taşıyor.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ve memur temsilcileri arasında anlaşmazlık yaşanmış ve süreç hakem kuruluna taşınmıştı. Hakem kurulu, bugün memur ve memur emeklilerinin zam oranlarını görüşmek üzere ikinci kez bir araya geldi. İlk toplantı dün gerçekleştirilmişti. Hakem kurulu, zam kararını perşembe gününe kadar açıklamayı planlıyor. Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki haftadan itibaren memur ve memur emeklilerinin yeni dönem zamları netlik kazanmış olacak.

Memur ve memur emeklileri ne kadarlık bir zam alacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, memurlara yönelik zam tahminini paylaşırken, hükümetin sunduğu zam teklifi temel alınarak oluşacak yeni en düşük memur maaşını hesapladı. Dikkat çeken ekonomi değerlendirmelerinde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bakan Şimşek'ten kritik toplantı: Paris'e gitti Bakan Şimşek'ten kritik toplantı: Paris'e gitti

HÜKÜMETİN TEKLİFİNE GÖRE EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI! 

Memur-Sen’in teklifi yüzde 70 seviyesinde. 2024 yılı için, hükümetin buradaki yaklaşımı yüzde 15+ enflasyon rakamı dediğimiz yani yüzde 43.11’lik rakam üzerinde kilitlenmiş durumda. Memur-Sen burada olumlu bir yaklaşım sergilemediği için hakem kuruluna intikal etmiş oldu. Komisyon üyeleri belirlendi. Bu hafta itibarıyla hakem kurulu nihai kararı verecek. Herhangi bir itiraz söz konusu olmayacak, nihai bir karar olmuş olacak.  Yarından itibaren memurlarımızın 2024-2025 yıllarına ilişkin alacakları ücretler belirlenmiş olacak.  

‘ÜCRET, NİHAİ KARAR OLACAK’ 

Yan haklar bakımından 950 civarındaki maddenin tamamının işlenmiş olması, mutabakata varılmış olması gerekiyor. İçerisinde nihai karara varılamamış maddeler söz konusu olabilir. Ücretsel bakımdan verilecek karar nihai karar olacaktır. 

HAKEM HEYETİNİN ZAM KARARI NE OLACAK? 

Ücret hükümetin vermiş olduğu yüzde 15 enflasyon rakamı üzerinde hakem kurulu da bunun üzerinden bir karar vermiş olacak. Bunun üzerine çok fazla çıkma ihtimali yok gibi gözüküyor. Belki 1-2 puan oynama olabilir. Bunu ihtimal dahilinde görmüyorum. Verilmiş olan yüzde 15 enflasyon farkı belirleyici olacak. Burada memurlarımız 2024 yılı için yüzde 45 oranında zam alacağı anlamını çıkarabiliriz diye düşünüyorum.”